Jump to content

A szauna áldásos hatásai – mit tesz a gőzkabin az egészségedért?

2014. 08. 08. 17:00

A wellness szállodáknak és elegánsabb uszodáknak már magától értetődő szolgáltatása a gőzkabin, azaz a szauna. A korábban luxusnak számító kikapcsolódási lehetőség ma már szinte mindenki számára hozzáférhető, így az egészségedre gyakorolt pozitív hatásairól is érdemesebb beszélni.

Első és legfontosabb indok, amiért az emberek előszeretettel keresik fel a gőzkabinokat az a szinte mindent felülmúló relaxáló hatás, mely a forróságban eltöltött békés ücsörgés eredménye. Régebben szaunát főleg edzőtermekben és pazar egészségcentrumokban találhattunk, így sokakban még él a beidegződés, hogy ez a gazdagok és sznobok szórakozása. Manapság azonban a hotelek és wellness szállodák szolgáltatásai között is általánossá vált, így a Finnországban már időtlen idők óta népszerű és megfizethető szaunázás végre itthon is egyre könnyebben hozzáférhető.

A következő lista jól illusztrálja, hogy mennyi különböző területen válhat hasznodra egy kellemes 15 perces ejtőzés a gőzkabinban.

  1. Méregtelenít és segít az immunrendszernek. A szaunában a testedben található összes, mintegy 2,6 millió verejtékmirigy működésbe lép. A heves izzadás során hatalmas mennyiségű méreganyag távozik, míg a megemelkedett testhőmérséklet a baktériumok pusztításában segít. Ha ugyanez a folyamat természetes módon játszódik le, akkor a 37 Celsius fölé emelkedő testhőmérsékletet láznak nevezzük, itt azonban a hipertermiát a gőzkabin idézi elő. Ez ösztönzi a szervezetet fehérvérsejtek, antitestek és védekező fehérjék, interferonok felszabadítására.
  2. Jót tesz a bőrnek. Méregtelenítő hatását a bőröd is élvezi, pórusaid a magas hőmérséklet hatására kitágulnak, így a verítékezés szabadon kiöblítheti őket. Ezáltal megszabadulhatsz a mélyen lerakódott szennyeződésektől és az elhalt bőrsejtektől. Vérkeringést élénkítő hatásának köszönhetően pedig több tápanyag és oxigén kerül a bőrödbe, mely hidratált és egészséges lesz.
  3. A szauna tisztítja a légutakat. Nem csak egy-egy futó megfázás esetén hatásos a szauna magas páratartalmú, forró levegője. A gyulladásban lévő nyálkahártya igazi doktora a gőzkabin, mely segíti a felső légutak gyógyulását azáltal, hogy feloldja a leült váladékot és serkenti annak távozását. Emellett a kellemetlen nyálkahártya-szárazsággal szemben is védelmet biztosít. Gyakran ajánlják orvosok az asztmás és allergiás tünetek enyhítésére.

A szaunázás, hogy tökéletes élményt biztosítson, némi szertartást igényel. Érdemes néhány falatot enned mielőtt a gőzfürdőbe lépnél, így nem fog leesni a vércukorszinted, azonban a kiadósabb étkezések szédüléshez vezethetnek. Fontos továbbá, hogy soha ne fogyassz alkoholt, ha szaunázni készülsz, ugyanis az izzadással együtt ez súlyos kiszáradáshoz, rosszulléthez vezethet. Vigyél inkább vizet magaddal! Egészségügyi szempontból a 15 perces időtartam a legideálisabb, melyhez a fürdőruha viselése ajánlott. Továbbá érdemes törölközőt is magaddal vinned, ám a mindenféle fém ékszereket és az órádat hagyd inkább a gőzkabinon kívül, ezek ugyanis égési sérüléseket okozhatnak.

Forrás: http://www.ferfionline.hu/hogyan-profitalhatunk-a-gozkabinbol/

Írta: Ambróz Nóra