Jump to content

Nigella Lawson vs Gillian McKeith – az egészség szép?

2014. 08. 06. 10:00

A diéták, szigorú étrendek és a vegán táplálkozás hirdetőjét Gillian McKeith érdemes összehasonlítani a kiegyensúlyozott, ám hedonista módon, élvezettel főző és étkező Nigella Lawsonnal.

A két kép magáért beszél. Gillian McKeith, skót származású táplálkozásszakértő programjában nem sok élvezet szerepel. A hazánkban Edd magad szexire címen futó tévé show sorozat házigazdája olyan étrendeket állít össze a műsor szereplőinek, melyek rengeteg gyümölcsöt és zöldséget tartalmaznak. Emellé magvakat, babot, diót és tofut ajánl, ami magában nem probléma. Tiltólistán szerepelnek azonban azok az ételek, melyekért sokak szerint érdemes élni. Így szigorúan kerülendő minden magas kalóriaértékkel rendelkező dolog, a cukor és a zsír, sőt az összes vörös hús, alkohol, koffein, fehér liszt és mesterséges anyag is tabunak minősül.

Ajánlásában továbbá detoxikáló diéták és béltisztító étrendek is szerepelnek, melyek mögül hiányzik a tudományos bizonyítás, egyelőre ugyanis vitatott kérdés, hogy az étel színe összefüggésben van-e tápértékével és egészségre gyakorolt hatásával. További merész állítása, hogy az emberek egészségügyi állapota felmérhető pusztán abból, ha valakinek megvizsgáljuk a nyelvét illetve a székletét. Emellett a neve előtt szereplő doktorátus tényleges értéke is kétségbevonható. Követőinek száma ennek ellenére milliós, noha tanait rendszeresen bizonyítják tévesnek a kutatások.

Vele ellentétben az angol származású újságíró, gourmet, televíziós közszereplő és ételkritikus, Nigella Lawson valahogy nem néz ki 54 éves korára aszott múmiának. Sőt egy harmonikus vonzó nő benyomását kelti, aki korát meghazudtolóan jól mutat. Még kontrasztosabb az összehasonlítás, ha figyelembe vesszük, hogy Gillian McKeith mindössze pár hónappal idősebb nála.

Tévedés volna azt gondolni, hogy Nigella Lawsont valamilyen az előzőnél is szigorúbb étrend tartja fiatalon. A titok valószínűleg nem más, mint hogy Nigella képes élvezni az életet. Konyhájából nem hiányoznak a húsok, a cukor, a vaj sem pedig a csokoládé vagy a desszert. Ételeit szereti ízletesen, gyakran nagy mennyiségű fűszerrel, főleg különböző chilikkel készíteni. Ráadásul a kiadós étkezések után nem sajnálja magától a legjobb borokat és koktélokat sem.

Természetesen elismerem, hogy feltehetően Nigella Lawson akkor is csinosabb lenne, ha bármelyikőjük bármit enne. Ennek ellenére azonban szerintem ez jól rávilágít arra, hogy az egyik legoptimálisabb stratégia, ha mindent szervezetünk igényeinek megfelelően, élvezettel fogyasztunk, mely hozzájárul a belső békéhez, ami a külsőnkön is meglátszik.

Forrás: smokescreen.org

Írta: Ambróz Nóra