Jump to content

Érvek a sör mellett – mértékkel nem is árt!

2014. 08. 04. 14:00

A sörnek amellett, hogy kiváló nyári frissítő és finom, számos előnyös tulajdonsága van. Jótékony hatásait a szervezet szinte valamennyi pontján kifejti, ám csak addig, amíg tudjuk tartani a mértéket és az ártó tényezők nem kerülnek túlsúlyba.

Nem kell tovább mentségeket keresned, hogy miért is jó néha egy-egy sört eliszogatni nyáron. A sörözés mellett szóló 10 érv bármelyike magában is elég lehet ahhoz, hogy nyugodt szívvel élvezd a mértékkel fogyasztott frissítőt.

1. Képes csökkenteni a stresszt. Ennek oka nem más, mint az alkoholtartalom, ami ugyan minden más szeszesitalban is jelen van, azonban a sörben található viszonylag alacsony % segít, hogy csak egészséges mennyiségben vidd be a szervezetedbe. Néha mindenkinek jár ennyi kikapcsolódás és lazítás!

2. Jót tesz a szívednek. Egy roppant hosszú ideig zajló, 1982 és 1996 között folytatott kísérlet során a tudósok arra a konklúzióra jutottak, hogy naponta 1,5 dl sör elfogyasztásával 20-50% redukálhatod a későbbi szívinfarktus veszélyét. Arról azonban nem írnak, hogy a több jobb lenne, így feltehetően a nagyobb mennyiség nem jelent komolyabb szívvédő hatást.

3. A sör vérkeringés-pezsdítő hatással bír. Képes megemelni a (jó hatású) DHL-koleszterinszintet, mely tulajdonképpen egy az ereidben keringő vérzsír, így megakadályozza a vérben kialakuló csomókat és véd a meszes leülepedésektől.

4. Rostokban gazdag. Mivel a sör egyik legfontosabb alapanyaga az árpa, ezért a kész főzetek egyetlen litere képes kielégíteni napi rostszükségletünk 60%-át. Ennek köszönhető bevitelével kiegyensúlyozottabb leszel és a szívednek is segítesz.

5. A sör hatékony védelem az epekő kialakulása ellen, írja egy amerikai kutatás, arra azonban kevés helyen térnek csak ki, hogy ennek mi az oka. Így van és kész, örülünk neki!

6. Gazdag vitaminokban. A jól ismert D-vitamintartalom mellett a sör olyan sok egyéb mást is tartalmaz, hogy bátran nevezhetjük multivitaminos frissítőnek. Egyaránt nagy mennyiségben fordul elő benne magnézium, szelén, kálium, foszfor, biotin valamint B6- és B12-vitaminok.

7. Egy jó sör után jobban alszol. Ezért a jelenségért a sörök laktoflavin és nicotonic sav tartalma a felelős, melyek elősegítik a szebb álmokat.

8. Jót tesz a májnak, hangsúlyosan kis mennyiségben. Ennek oka részben, hogy vízhajtó, részben pedig, hogy élénkíti a májban és körülötte lévő sejtcellákban a vérkeringést, így a méreganyagok gyorsabban távoznak a szervezetedből.

9. A sör fiatalít. Egy 2001-ben publikált kutatás szerint a rendszeresen mértékletes sörfogyasztók sokkal kevésbé hajlamosabbak a korral járó szellemi leépülésre és az Alzheimerre, mint a többiek.

10. Megóv a szélütéstől. Szintén 2001-ben nyert bizonyítást, hogy a sör fennt felsorol jó hatásainak, úgy mint a vérhígítás, vérkeringésélénkítés és vérrögoldás segítenek a szélütés, agyvérzés, embólia kiküszöbölésében.

Forrás: kulinarisvilag.hu

Írta: Ambróz Nóra