Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- olaj
- fokhagyma granulátum vagy friss
- só és bors (legjobb a frissen őrölt)
- rozmaring, kakukkfű (lehet szárított is)
- csemege pirospaprika
Az 1 kg krumplit pucolás nélkül megmossuk és elrendezzük egy lábasban. Engedünk rá annyi vizet, hogy ellepje, majd a forrástól számított 25-30 percen át főzzük. A héjában főtt burgonyákat lecsepegtetjük és egy mélyebb tepsibe rendezzük. Tehetünk alá sütőpapírt, hogy ne ragadjon le. Előmelegített sütőben 200 fokon további 15-20 percig sütjük, majd kivesszük és kicsit hűlni hagyjuk. Amikor már meg tudjuk fogni a krumplikat, meghámozzuk. Akkor jó, ha magától darabokra esik, ám segíthetünk neki, ha nagyobb, vastagabb cikkekre felvágjuk. Mialatt hűlik a krumpli olajat forrósítunk és a szétesett burgonyát hirtelen, maximum 10 perc alatt kisütjük. Az eredmény kívülről nagyon ropogós, míg belül már-már krémesen puha kell, hogy legyen.
A fűszereket érdemes összekeverni mielőtt a krumplira kerülnek. Akár az intenzívebb íz kedvéért meg is csapkodhatjuk őket együtt egy kicsit a mozsárban. Tálalás előtt fűszerezzük a krupmlit, ugyanis a só hajlamos megpuhítani a külső ropogós réteget, melyért olyan sokat küzdöttünk.
Jó étvágyat!
Forrás: mysizzlingwok.blogspot.com, tutitippek.hu
Írta: Ambróz Nóra