Jump to content

Fruktózzal könnyebb fogyni? – tévedések a gyümölcscukorról

2014. 07. 31. 16:46

Az egészséges étrend propagálásával megnőtt a fruktóz népszerűsége is, melyet a kristálycukor egészséges helyettesítőjeként reklámoztak. Ennek hátterében az áll, hogy glikémiás indexe valóban alacsonyabb vetélytársáénál, így hamar bekerült a fogynivágyók és cukorbetegek diétáiba.

A fruktóz vagy becsületes magyar nevén a gyümölcscukor a természetben számos formában előfordul. Legtöbbször nem máshol, mint a nevét adó gyümölcsökben, ám a zöldségek közt is gyakori, például a répák és a paradicsom is nagyobb mennyiséget tartalmaznak belőle. A harmadik legfontosabb fruktózforrás a méz.

Ha mesterséges úton előállított változatát keressük, akkor többek között a kristálycukorban is megtalálható, mely glükóz mellett tartalmaz gyümölcscukrot. Ezenkívül gyakori, hogy egyes élelmiszereket a kristálycukor folyékony változatával fruktóz-glükózsziruppal vagy szörppel ízesítenek. Kevésbé ismeretes azonban, hogy az invert- és izocukor is bővelkedik fruktózban.

Divattá akkor vált, amikor az élelmiszeripar felfedezte az olcsón előálítható fruktóz lehetőségeit, így belekerült szénsavas üdítők, teák, szörpök, müzlik, lekvárok és sok minden más receptjébe. Felhasználása rendkívül takarékos, ugyanis intenzívebb ízének köszönhetően kevesebb kell belőle, ráadásul tartósító hatása is van.

A fruktóz ipari felhasználásával párhuzamosan az utóbbi néhány évtizedben nagyon megugrott az elhízás és az ennek következtében kialakuló anyagcserebetegségek, mint a cukorbetegség aránya, csakúgy mint a szív- és érrendszeri problémák gyakorisága. Ennek kapcsán kutatások indultak, melyek arra a következtetésre jutottak, hogy a fruktóznak valójában jelentős szerepe van az elhízásban, ugyanis az egyéb cukrokkal ellentétben ez nem ad telítettség érzetet. Hiába fogyasztunk belőle hatalmas mennyiséget, a szervezetünk mégsem jelzi a felesleges energiatöbbletet, sőt mi több, éhesek maradunk.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az elhízásért kizárólag a fruktóz lenne felelős. Egy kiegyensúlyozott étrendben soha nem kell, hogy problémákat okozzon, azonban ha fogyni szeretnénk a segítségével, csak még több szenvedést hozunk magunkra.

Forrás: nosalty.hu és gastro-tv.hu

Írta: Ambróz Nóra