Jump to content

Hamis panna cotta – egyszerűen, édesszájúaknak

2014. 07. 30. 15:47

Minden férfi tud legalább pudingot főzni, aki szereti az egyszerű, házi édességeket. Ennél csak bonyolultabb desszerteket lehet készíteni. Noha az eredeti olasz panna cotta recept egy kicsit komplikált, némi lusta háziasszonyos csalással mára olyan egyszerűvé vált, hogy bárki néhány perc alatt össze tudja dobni.

A panna cotta származását tekintve egy észak-olasz tejpuding. Elkészítésének egyszerűsége és eleganciája azonban világszerte ismertté tette. Mára számos változatban készítik, nekem a következő módszer vált be igazán:

Hozzávalók:

- 4 dl magas zsírtartalmú tejszín

- 2 dl tej (2,8% vagy még jobb, ha 3,6%-os)

- 2 csomag vaníliás cukor (kis extra, ha Bourbon vaníliásat találunk)

- 10 dkg kristálycukor

- 3 kanál szörp (kedvencem a bodza, málna és narancs)

- 1 dkg zselatin por

Egy fazékban keverjük össze a panna cotta valamennyi hozzávalóját, kivéve a zselatin port, majd hevítsük időnként kevergetve forrásig. (Vigyázat, szeret kifutni!) Ezután húzzuk le a tűzről és folyamatos szapora kevergetés mellett adjuk hozzá a zselatint. Egészen addig kell kézi habverővel keverni, míg teljesen fel nem oldódik. Ez után nedvesítsünk meg hideg vízzel hat pudingformát vagy tálkát és öntsük át bele. (Ha alaposak akarunk lenni, át is szűrhetjük.) Ha kihűlt helyezzük hűtőszekrénybe, majd pihentessük, amíg megdermed. Tálaláskor könnyebben kijön a formából, ha a tálkákat néhány másodpercre meleg vízbe mártjuk alulról.

Bónusz:

30 dkg eperből, málnából vagy áfonyából 10 dkg cukorral, 1 csomag (Bourbon) vaníliáscukorral, egy pár kanál citromlével, egy pohár vízzel és egy kicsi keményítővel gyümölcsszószt főzhetünk a panna cottához legfeljebb 20 perc forralás alatt. (Azaz egymás mellett könnyen elkészülnek!)

Jó étvágyat!

Forrás:

Írta: Ambróz Nóra