Jump to content

Egy könnyed és takarékos nyári étel – wrap házilag

2014. 07. 30. 12:44

Manapság nagyon nagy divat a streetfood. Ám mint minden felkapott dolognak ennek is lassan az egekbe szökik az ára. 1 800 forint egy étkezés? Ennyiből otthon nyolcszoros adagot készíthetsz, ráadásul annyi energiából, amennyiből elmész egy étteremig.

A wrappal több úton-módon is lehet csalni. Először is a kissé macerás tészta helyett vásárolhatsz 800 forint körüli áron a boltban 8 db-ot, de ha rászánod az időt, az egész előállítható házilag 150 forintért. Hasonló a helyzet a fűszerezéssel is. Ha valaki bizonytalan abban, hogy miből mennyi kell az ételbe, akkor vásárolhat előrecsomagolt fűszerkeveréket. Utolsó csalási lehetőség az előrekész saláta mix, mely esetenként, főleg amikor a közeli lejáratú termékeket 50%-ozzák, akkor megéri. Erről igazából nem beszélek le senkit.

Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg finomliszt (BL-55)

- 20 dkg kukoricaliszt (vagy még 20 a BL-55-ből)

- 4 kanál olívaolaj (vagy bármilyen más)

- egy késhegynyi szódabikarbóna

- egy-két evőkanál só

- meleg víz, amennyi felvesz

A kétféle lisztet, sót, szódabikarbónát és olajat összekeverjük, majd lassan elkezdünk hozzá olyan meleg vizet adagolni, amit a kezünk még égési sérülés nélkül tűr. A vizet evőkanalanként meregetve folyamatosan dolgozzuk össze a tésztát, míg össze nem áll, de egy kicsit sem ragad.

Várunk 20-30 percet (kihagyható). Elővesszük a sodrófát, nyolcrészre osztjuk a tésztát és 2-3 milliméteres lehetőleg kerek lapokat sodrunk. Ezeket olaj nélkül palacsintasütőben oldalanként 1-2 perc alatt kisütjük. Ha nem használjuk fel azonnal, akkor kicsi olívaolajjal megkenjük, hogy megőrizzék rugalmasságukat.

Hozzávalók a húshoz:

- 30-40 dkg csirkemell (vagy bármilyen más filézett hús)

- 1 teáskanál só

- pár szem bors és egész koriander

- rozmaring, oregánó, kakukkfű, citromhéj

- nagyon kevés gyömbér és fahéj (elhagyható)

- egy pár csepp citromlé

A húst apróra felkockázzuk, kevés olajon 20-25 perc alatt kisütjük (ha nem csirkemell, akkor több idő). Időközben fűszerezzük. (Érdemes a fűszerek mozsárban megtörni vagy mindegyikből finomra őrölt változattal dolgozni.)

A salátáról:

- bármilyen zöldség és sajt ami az ízlésünknek megfelel, apróra kockázva (jégsaláta, paradicsom, jalapeno paprika, kígyuborka, bármilyen hagyma, kaliforniai paprika, cheddar, trappista)

Az elkészült tészta közepébe egy csíkon némi húst, sajtot és salátát halmozunk, meglocsolhatjuk egy kevés tejföllel vagy joghurttal, majd feltekerjük a wrapot és fogpiszkálóval rögzítjük. Találáskor magában vagy sültkrumplival kínáljuk.

Jó étvágyat!

Forrás: centra.co.uk, mygroceriesdirect.com

Írta: Ambróz Nóra