Jump to content

A nyári sörkoktélokról általában

2014. 07. 28. 16:11

Sokan nem tartják elég férfiasnak vagy finomnak az ízesített söröket, melyeket a gyártók elsősorban valóban a nyári felfrissülésre vágyó hölgyeknek találtak ki. Ennél valóban könnyen produkálhatunk jobbat. Akár egy pohár klasszikus sörrel és némi gyümölcslével is túlszárnyalhatjuk a legtöbb „pancsot”.

Az ízesített bolti sörök gyakran a rossz minőségű maradékokból, gyengébb szénsav és alkoholtartalommal készülnek. Az adalékok célja pedig nem más, mint elnyomni a rossz sör kellemetlen ízét. Érthető, ha valaki inkább a klasszikusok mellett teszi le a voksát.

A kézműves és a házi italok azonban készülhetnek megfelelő alapanyagokból, így minőségük még azok ízlését is elnyeri, akik nem rajonganak az „elpancsolt” sörökért.

Ha szeretnénk házilag feldobni a boltban kapható söröket, akkor a szokványos kólás, Diesel elnevezésű kombónál merészebbet is álmodhatunk. Jól illenek egyes sörökhöz a friss gyümölcsök, szörpök, fűszerek és gyümölcslevek. Érdemes azonban odafigyelni, hogy ezekkel víz is kerül az italba, tehát ügyelni kell, nehogy üdítővé hígítsuk vagy szénsavmentessé tegyük a sört. Szerencsésebb kisebb mennyiségű és nagyobb koncentrációjú adalékokkal próbálkozni, melyek túlzott hígítás nélkül is jó ízt adnak.

Kényes kérdés, hogy hogyan is kerülnek a dolgok a sörbe. Keverni, rázni nyilván nem szabad. Próbáljuk meg a mindenféle ízesítőt utólag hozzáadni, majd ha leül az aljára pár határozott mozdulattal felkeverni. Cukorral még citromos ízesítés esetén se próbálkozzunk, hiszen az hideg sörben gyakorlatig nem oldódik. Több értelme van, ha már mindenképpen édesebb ízre vágyunk cukorsziruppal, porcukorral kísérletezni vagy más mesterséges édesítővel. Esetleg a sörkoktél valamelyik egyéb összetevőjében is langyosan feloldhatjuk a cukrot.

Ha sikerült kedvet csinálnom a kísérletezéshez, akkor a következőket ajánlanám világos sörökhöz: citrom, alma, narancs, szőlő, lime, menta, levendula kivonat, szódavíz, rózsaszirup. Semmi esetre se használjunk grapefruitot azonban, a sör már magában is elég kesernyés, ezzel együtt ihatatlanul keserűvé válik. A barna sörökhöz inkább a sötétebb gyümölcsök leve illik, úgy mint a meggy, málna, szilva valamint a levendula, rozmaring és karamell kivonatok. Ha pedig egy sörnek az erős malátás jellege emelkedik ki, akkor a nagyon merész ínyenvek kipróbálhatják répalével és mézzel.

Írta: Ambróz Nóra