Jump to content

Kutatók szerint a farmernadrág is veszélyt jelenthet a Föld éghajlatára

2024. 04. 11. 09:15

Egy tanulmány szerint komoly környezeti terhelése van a farmernadrág napi szintű viselésének.

Nem mindennapi kutatást közöltek a kínai Kantoni Egyetem kutatói, amelyben arra a következtetésre jutottak, hogy a farmernadrág viselése is veszélyes a Föld éghajlatára – erről ír a Daily Mail. A kutatók szerint a farmernadrág akár egy egész napig való viselése 2,5 kilogramm széndioxidnak megfelelő környezeti terhelést jelent, ami megfelel egy 6,4 mérföldes (megközelítőleg 102 kilométeres) autós utazás kibocsátásának.

A kutatók az átlagos farmernadrág termékéletciklusának vizsgálata során, az előállításhoz szükséges pamut termelésétől kezdve az értékesítésig jutottak a szenzációs felfedezésre.

„Ruhatárunk legszerényebb alapdarabja, a farmer is jelentős hatással van a környezetre, (…) a használt ruha kereskedés révén azonban kedvezőbb eredmények érhetők el”

– nyilatkozta a tanulmányért felelős vezető kutató, aki többek között hozzátette: Kína mutat példát a vásárlói- és divattrendek átalakulásával kapcsolatban.

Továbbá környezetszennyező hatása lehet a farmernadrágok mosásának, szárításának és vasalásának is, a tanulmány szerint.

(Forrás: menandstyle.co.hu;biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)