Jump to content

Védd a környezetet a cíipőddel

2020. 06. 18. 13:48

Sportcipők, amelyek nemcsak újrahasznosított anyagokból készülnek, de még irtó jól is néznek ki.

 

Azonban nem az Adidas találta fel a környezettudatos sportcipőt, sőt. Számos olyan márka van, amelynek nem csak egy terméke fenntarthatóbb, mint egy hagyományos sportcipő, hanem a cég egész filozófiája és működése eköré épül. Mi most öt kedvencünket hoztuk el, akiknek a lépői nemcsak újrahasznosított anyagokból készülnek, de még irtó jól is néznek ki.

VEJA

Amíg a pipának megvan a maga jelentése, a cipő oldalán díszelgő V betű a tudatos választás szimbóluma már 2004 óta. A két francia férfi, Sébastien Kopp and François-Ghislain Morillion által alapított Veja célja, hogy olyan környezetbarát cipőket készítsenek, amelyek nem úgy néznek ki, mint a környezetbarát cipők sztereotípiái. És sikerült is nekik. Brazíliában “Francais locos”, azaz az őrült franciák néven ismerik őket, mert ahogy Kopp egy interjúban elmondta, a cipőik jóval drágábbak a hagyományos márkák termékeinél. Ez azonban nem feltétlen igaz, a legolcsóbb Veja 85 euró, és összehasonlításként a Nike cipői is talán csak az outletekben olcsóbbak.

De mit kap a vásárló ezért az árért? Egy cipőt, ami miatt egy embertársát sem zsákmányoltak ki, és amit akár 10 évig is hordhat. A cipőkhöz kizárólag organikus pamutot használnak, amelyek mindenféle kémiai vegyülettől mentesek, plusz komoly teszteknek vetettek alá őket, hogy biztosan tartósak legyenek. A cipők talpához egyenesen az Amazonas gumifáiból nyerik a latexet, így nagy figyelmet fordítanak arra, hogy megóvják a környezetet munka során. A fair trade elvei szerint működnek, vagyis közvetlenül a termelőktől vásárolják az alapanyagot Brazíliában, méltányos bért fizetnek nekik, és garantált szerződésekkel dolgoznak.

A tartósság hiánya az egyik legnagyobb probléma a divatiparban és úgy általában a fogyasztói társadalomban. A Vejánál azonban elv, hogy úgy tervezik a cipőiket, hogy akár tíz évig is büszkén viselje a tulajdonosa, ami plusz pontot jelent környezetbarát-mérőn. Azt is hozzá kell tenni, hogy a Veják tényleg menőn néznek ki, nincs bennük semmi a környezettudatos holmik olykor otromba esetlenségéből, nem véletlen, hogy Párizsban igen népszerű a márka.

ECOALF

Az Ecoalf elsősroban ruházati márka, akik csupa újrahasznosított anyaggal dolgoznak, így újrahasznosított nejlonnal, pamuttal, gyapjúval, műanyaggal, sőt, még régi autógumikat is új életre keltik flip-flopok formájában. Egy pár cipő 100 euró, cserébe 60 százalék újrahasznosított poliésztert tartalmaz, amihez a Földközi-tengerben összegyűlt műanyag szolgált alapanyagul, ennek köszönhetően teljesen vegán. Ez azért fontos, mert a bőr cserzésekor krómot használnak, ami káros a természet számára. A környezet mellett a spanyol márka a munkások jogaira is odafigyel.

ALLBIRDS

Talán a listából a legkülönlegesebb anyagokkal az Allbirds márka dolgozik. Termékeik fő alapanyaga a merinói gyapjú, de mielőtt még valaki felsikítana, hogy de hát az állatok jogai, itt arra is ügyelnek, hogy a patások megkapják a megfelelő törődést. A merinói juh gyapja ugyanis a legpuhább a világon – és a legdrágább is -, emellett nagyon tartós, igazi kuriózum. De itt még nem áll meg az Allbirds varázslata. Fakéregből készül a TENCEL™ Lyocell anyag, amiből aztán cipő lesz. A fát hozzá dél-afrikai farmokon termelik, ahol minimalizálják a műtrágya használatát, és az öntözés helyett csak esővizet használnak. A hagyományos pamuttal összehasonlítva 95 százalékkal kevesebb víz szükséges az anyag előállításához, a szén-dioxid lábnyoma pedig a fele. Egy átlagos sportcipő legyártásával 12,5 kg szén-dioxid kerül a levegőbe, az Allbirds-nél ez a szám 7,6 kg, és folyamatosan igyekeznek tovább csökkenteni.

Mi szerepel még az Allbirds étlapon? A Brazíliában termesztett cukornádból készül a cipőik talpa, ami egy megújuló alapanyag, ráadásul gyorsan nő, eközben pedig még szén-dioxidot is kivon a levegőből. A talpbetétekhez pedig ricinus olajat használnak.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)