Jump to content

Így ápold a szakállad, borostádat!

2019. 08. 02. 15:10

Ahhoz, hogy elkerüld a szúrós, viszkető érzést érdemes a borostát naponta ápolni megfelelő termékkel. Borosta puhító gélt, krémeket már több kozmetikum márka is kínál és a legtöbb hűsítő, arcápoló hatással is rendelkezik. Ezek a férfi kozmetikumok felpuhítják a szőrt, így pedig elviselhetőbb a növésben lévő szakáll és a párod arcbőrét sem irritálja majd a durva borosta.

Emellett a borosta rendszeres ápolásához hozzátartozik, hogy néhány naponta visszavágod a borostát, a kiálló szőrszálakat levágod, a szakállvonalat megigazítod.

Ugyanúgy, ahogy a hajat is folyamatosan ápolni kell, a szakállal sincs ez másképp. A szakáll 80 százalékának az állaga száraz, amit kondícionálni kell. Nagyon jó olajok vannak, de sima, egyszerű balzsamokat is lehet kapni. Az American Crew daily conditioner ápoló remek hűsítő hatású, a természetes citrusolaj pedig ápolja az arcszőrzetet. Ez is viszont csak egy ideig jelent megoldást. Amikor hosszabb a szakáll, akkor inkább már a pomádékat, waxokat szoktuk javasolni, amelyek összetartják a szőrt, mert ha hosszabb a szakáll, akkor könnyen össze-vissza áll. Úgy kell levágni a szakállat, hogy ne álljon össze-vissza, illetve rá kell tenni valamit, hogy rendszerezettebb legyen az arcszőr, jobb szögben álljon a szakáll.

A nyírás alapvető tevékenység egy jól ápolt szakáll esetében, akkor is ha jó nagyra szeretnéd növeszteni. Érdemes befektetni egy minőségi szakállvágóba és megtalálni a megfelelő technikát a mesteri terved kivitelezéséhez. A rendszeres trimmelés megadja a formáját, azonban nem ez az egyetlen módja a szakáll formázásának. A napi szintű kefélés (szakállkefélésre vagy fésülésre gondolunk itt elsősorban, de más vonatkozásban sem árt senkinek) jót tesz a rakoncátlan szálaknak. Így tudjuk lefelé növekedésre késztetni a arcszőrzetünket, azaz trenírozzuk azt a megfelelő eredmény érdekében.  

A mosás főleg a növekedés korai szakaszaiban fontos, amikor az esetleges ételmaradékok és bőrsejtek súlyosbíthatják a viszketést. Érdemes kifejezetten erre használatos tisztítót használni. Természetesen a későbbiekben is kötelező a rendszeres tisztítás, akárcsak a hajunk esetében, szakállunk is koszolódik és mindenki szeretné elkerülni a kellemetlen szagokat.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)