Jump to content

Rosszul jár a divatház

2019. 03. 25. 20:41

A Leaving Neverland körüli felháborodás komoly gondokat okoz a patinás francia divatháznak is.

Komoly pr-parát jelent a Leaving Neverland című dokumentumsorozat a Louis Vuittonnál is, mivel egyértelmű, hogy a 2019. őszi-téli férfikollekció legfőbb múzsája nem más, mint Michael Jackson volt. Igaz, a divatbemutató január 17-én volt, bőven a botrányos sorozat premierje előtt, de ez nem változtat azon a tényen, hogy Jacko – alsó hangon is – megkérdőjelezhető figurává vált.

Egy friss interjúban a Louis Vuitton tervezője, Virgil Abloh elmondta, hogy nem tudott az HBO-produkcióról, miközben a Michael Jackson öltözékei által inspirált ruhákon dolgozott. Ő a mindenki által szeretett, jótékony sztárt képzelte maga elé – a Wade Robson és James Safechuck által mesélt történetek azonban egészen más megvilágításba helyezik a világsztárt.

Vegyes érzések

A világ felemás módon reagált a filmben elhangzó vádakra: minden megtalálható a skálán az “aljas hazugságtól” a “végre valaki kimondta az igazat” típusú értékelésekig. Azzal kell szembenéznünk, hogy valószínűleg sosem kerülnek elő tárgyi bizonyítékok, így soha nem fogjuk teljes bizonyossággal ismerni a történteket.

A kereskedelem ennek megfelelően vegyesen reagált. A kanadai rádióállomások például nem játszanak Jackson-számokat, Drake pedig levette turnéja setlistjéről azt a dalt, amiben Michael Jackson egyik számának részletei hallhatók. A Los Angeles Lakers is levett egy Jackson-dalt a műsoráról, Chicagóban pedig törölték a világsztárról szóló musical előadásait.

Kérdés hát, hogy mit lép a Louis Vuitton

Nincs matematikailag körülírható pont arra nézve, hogy egy világsztár ellentmondásos öröksége mikor válik egyértelműen elfogadhatatlanná. A Louis Vuitton szakembereinek mégis sürgősen meg kell álmodniuk, mikor jön el az a pillanat, amikor lépniük kell az ügyben, máskülönben a saját, 28 milliárd dolláros bizniszüket sodorják veszélybe.

A döntés annál is érdekesebb lesz, mert szakértő becslések szerint a márka bevételeinek csak töredéke származik a férfiruhákból, ezért valószínűtlen, hogy üzleti kényszer lenne mindenáron értékesíteni ezt a kollekciót. Ami valójában kockán forog, az a márka reputációja, hiszen a vásárlók könnyen hoznak érzelmeikre alapozott ítéletet.

Marad az esélylatolgatás

Mivel a Louis Vuitton semmilyen partnerségben nem áll Jacko örököseivel, nincs szó együttműködésről. A világsztár arca sem szerepel a ruhadarabokon, ezért nem állíthatjuk, hogy teljesen egyértelmű a sztori.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)