Jump to content

A jólöltözöttségről

2018. 09. 05. 23:14

A stílusról, stílusos megjelenésről megannyi értelmezésben lehet manapság olvasni offline és online formában egyaránt. Írásomban az elmúlt években öltözködési tanácsadóként szerzett tapasztalataim által levont következtetéseket szeretném megfogalmazni megjelenésről, öltözködésről és személyes stílusról.

Tanítható-e a stílus? Sokszor felmerül ez a kérdés. Ezzel kapcsolatban viszont szeretném felvetni a gondolatot, miszerint

sokan összekeverik a stílust a jólöltözöttséggel.

Véleményem szerint stílusunk folyamatosan fejlődik életünk folyamán, egyaránt alakítja környezetünk, saját élményeink, tapasztalataink. Ezek hatására formálódik, akár akarjuk akár nem. Így stílussal mindenki rendelkezik, legyen az jó vagy rossz. Ennek megítélése mindenkinek saját értékítéletére és esztétikai megítélésére van bízva.

Habár a stílus egyik külső megnyilvánulása a megjelenés, ruházat, felületes lenne azt feltételezni, hogy a személyes stílus fogalma ennyiben ki is merül.

A stílus külső megnyilvánulásaink összessége, amelynek ugyanúgy része a beszéd, mozdulatok, tekintet, gondolkodásmód, viselkedés, általános kedélyállapot, életmód, mint az öltözet.

Nem kérdés, hogy a két fogalom szorosan összekapcsolódik, kéz a kézben jár, de

láttunk már főgonoszt makulátlan öltönyben és aranyembert trottyos nadrágban is.

Az első benyomás viszont saját és mások véleményét is biztosan befolyásolja, így amennyiben fontos számunkra környezetünk megítélése, a külsőnkre és a ruházatunkra fordított idő és törődés csak jó hatást gyakorolhat életünkre.

Megannyi élethelyzet, mind különféle ruházatot igényel, ahogy egy színházi előadáson sem helyes farmerben megjelenni, úgy fehér ingben sem célszerű horgászatra menni. Senkitől sem elvárható, hogy minden új kihívásnak egyből 100%-osan megfeleljen az öltözködés terén, ugyanakkor egy megfontolt, választékosan összeállított ruhatár senki számára sem elérhetetlen cél. Ettől nem leszünk kevésbé férfiak, annál inkább.

A praktikus hétköznapi „egyenruha” megtalálása talán az első és legfontosabb feladat, a legnagyobb hangsúlyt érdemes erre fektetni. Szakmánk, munkahelyi feladataink és életstílusunk mind fontos befolyásoló tényezők, a kényelemről nem is beszélve. Életünk különleges eseményeire is érdemes kiemelt hangsúlyt fektetni, hogy később büszkén tekinthessünk vissza önmagunkra.

Véleményem szerint, ez a tanulás, önfejlesztés, személyiségünk munkálása az, ami nagybetűs stílusunkat a külső benyomásokon kívül megformálja. Elkezdeni sohasem késő, ezen a téren az idő a mi oldalunkon van.

(Forrás: igenyesferfi.hu / kép: pixabay)