Jump to content

Fura tények a cipőkről

2018. 08. 30. 17:16

Például azt tudtad, hogy 1818-ig mindenki kétballábas volt?

A cipőkészítés történetének sok, mai szemmel elég furcsa fejezete volt – most ezekből szemezgettük ki a legérdekesebbeket.

Az első cipő méretrendszert az 1500-as években vezették be és alapja egy elég bizarr számozási egység: három árpaszem (barleycorn) egymás mellé helyezve kiad egy hüvelyket (inch-et), és mindegyik árpaszem (az inch egyharmada) egyenlő egy cipő méretszámának egységével (a kaptafán).

A cipők méretrendszeréről az első írásos feljegyzések 1688-ból származnak, Randle Holme nevű brit genealógus „Fegyverek és címerek akadémiája” című könyvéből. Ebben hivatkozik arra, hogy a cipőkészítő céhek megállapodtak a közös cipő méretrendszerben, amely a korábban alkalmazott egyéni rendszerek helyébe lép, és valamennyi cipő- és kaptafakészítő az új számozási rendszert kell, hogy használja. Azonban a későbbiekben (leginkább az öltéshosszok miatt) a rendszer inkább a negyed-inch skálán alapul, és nem az inch harmadrészén. Ergo tekintve, hogy a 42-es láb kb. a 26 cm-hez áll közel, az 1/4 inch = 1 cipőméret látszik pontosabbnak (az 1/3 inch-es rendszerben a 42-es láb 35,5 cm lenne, ami bőven több, mint az 53-as méret).

Magassarkút a férfiaknak!

A magassarkú cipőket eredetileg férfiaknak tervezték. Yepp. Szociológiai oka a felvágás (mi más): minél magasabb volt a sarok, annál tekintélyesebb és gazdagabb volt a cipő gazdája. Ezen kívül évszázadokon át azértpraktikus oka is volt ennek a viseletnek: a sarok ugyanis segített a lovas lábát a kengyelben tartani.

Csak nálunk isznak cipőből

Van egy különleges szokás a cipőkkel kapcsolatban, ami csak Magyarországon honos: a menyasszony cipőjéből a vőlegény egyedül nálunk iszik az esküvőn. Hogy miért…

Bal = jobb

Az első pár cipőt, amelynek egyik felét direkt a jobb lábra, a másikat pedig a balra terveztek a 19. században, egész pontosan 1818-ban dobták piacra Philadelphiában; egészen addig teljesen egyforma volt a bal és jobb cipő minden pár esetében.

Surranókról és vízvonalról

A sneakerek baromira nem olyan modernek, mint hinnéd: már 1870-ben elkezdték gyártani őket. Először a plimsoll gúnynévvel illették őket, ami a hajótest oldalán lévő vízvonalat jelenti, mert akkoriban eléggé beáztak. De aztán az 1910-es években annyira kikupálták őket, hogy a sneaker ősatyjai még az 1910-1913-as sarkköri expedíciókra is eljutottak. Az 1900-as évek elején pedig már a sneaker lett az általánosan elfogadott név, mégpedig azért, mert a gumitalpú cipők teljesen hangtalanok.

 

(Forrás: player.hu / fotó: Business Insider, player.hu)