Jump to content

Gyakori lakberendezési hibák

2017. 02. 08. 18:00

A lakás, melyben élünk meghatároz minket ezért olyannak kell lennie, mely minket tükröz. Nem lehetnek benne komolyabb lakberendezési hibák, mint a következők.

Zavaró színek

Az egyik legalapvetőbb dolog, ami a helyiség hangulatát meghatározza, az a falszín, s ezért nem feltétlenül az a legjobb megoldás, ha mindenhova erőteljes árnyalatokat választasz. Ez egyrészt egyáltalán nem utal kifinomult ízlésre, másrészt pedig a későbbiekben szó szerint idegesíthet, ha vibrál az egész szoba.

Ha nem bírsz lemondani egy bizonyos árnyalatról, akkor kombináld más, nyugodt színekkel a falakat (pl. csak egy fal legyen feltűnő, a plafon és a többi falrész világosabb) és inkább a kiegészítőkben hagyatkozz az erőteljes árnyalatra – már ha ezt egyáltalán szükségesnek látod a falfestés után is.

Teljes diszharmónia

Bár a lakberendezési divat is produkál érdekes dolgokat, saját lakás esetén sokkal jobb, ha az esztétikumra és a józan eszedre hagyatkozol. Annak semmi értelme, hogy megvegyél egy piros bútort, majd odaállítsd egy virágos tapéta mellé, ami elé egy kockás szőnyeget fektetsz. Még ha külön-külön tetszenek is, együttesen katasztrófát okoznak.
Ezt a baki kiküszöbölendő, a vásárlásnál azt is figyelembe kell venned, hogy ha egymás mellett vannak a berendezési tárgyak, akkor milyen hatást keltenek. 

Egy-egy meghatározó darab bőven elég egy helyiségbe, különben zűrzavar és diszharmónia költözik a lakásba.

Nem gondolsz a jövőre

A beépített szekrények és a hosszú bútorsorok rettentően népszerűek és hasznos berendezési tárgyak, viszont kis lakásban megvan az a hátrányuk, hogy lehetetlenné teszik az átrendezést. Lehet, hogy az adott megoldást egyszerűen imádod, de gondolnod kell a jövőre is, amikor két szobát külön kell majd választanod, vagy le kell cserélned az ágyadat nagyobbra; ha a jelenlegi bútorok már most akadályozzák a változtatást, akkor ez később sem lesz másként.

(Forrás: Menandstyle.hu | Fotó: Pixabay.com)