Jump to content

Nyáron elkezdhetik gyártani az első Google önjáró autókat

2015. 05. 16. 19:53

Kaliforniában már élesben, az utakon és közúti forgalomban tesztelik a Google önjáró autóit, melyek a jövő közlekedési eszközei is lehetnek: az automata irányítású autókban ugyan lesz sofőr, ám sokkal biztonságosabbá válhat a közúti közlekedés!

A kaliforniai éles teszt során az autókban egyelőre még van minden, ami egy normál, sofőr által irányított autóban is megtalálható, azaz a kormány és a pedálok, és a sebesség is limitálva van.

Viszont ha a tesztek a várakozásoknak megfelelően zajlanak le, már idén nyáron éles üzembe kerül a Google önvezető autója. Az önjáró kocsik a tervek szerint Kalifornia nyilvános útjain fognak cikázni, a cég szerint kezdésnek csupán néhány prototípus lesz üzemben. Még nem automatizálják teljesen a gépjárműveket, hiszen az autókban helyet kap egy leszerelhető kormány, és pedálok is, a sofőrnek pedig készenlétben kell állnia, ha emberi beavatkozásra lenne szükség, továbbá maximálisan 45 kilométer/órás sebességgel mehetnek.

A Google felmérései szerint az autósok többsége szívesen engedné, hogy egy önjáró autó vezessen helyette, annak ellenére is, hogy az eddigi tesztelések során akadtak már kisebb balesetek. Igaz viszont az is, hogy ezek a személyi sérüléssel nem járó balesetek csak és kizárólag akkor történtek, amikor a sofőr átvette az irányítást az automata vezérlés felett.