Jump to content

Vigyázat! Állatokra veszélyes IV.

2015. 02. 22. 21:27

Minden ember felelősséggel tartozik azért az állatért,melyet magáénak tud. Ehhez pedig az is hozzájárul, hogy tudjuk mit lehet ennie és mit nem.

Kávé:
A kávék általában tartalmaznak koffeint és egy teobromin nevű elemet. Ez a kettő rendkívül veszélyes az állatokra nézve, a fogyasztásuk néha végzetes lehet. Legyünk óvatosak a kávé ízű dolgokkal, a fagylalttal is.

Kelt tészta:
Kis állatoknál a kelt tészta fogyasztása gázok termelésével járhat, ami fájdalmakat okoz, esetleg kitörést a belekben és a gyomorban. Elég ijesztő, éppen ezért ne hagyjuk a kenyeret felügyelet nélkül, ha az állat eltudja érni.

Makadámdió:
A makadámdiótól az állatok gyengeségtől, túlmelegedéstől, hányástól szenvednek. A dió olyan toxinokat tartalmaz, melyek károsak kedvenceinkre, így ha lehetőségünk van rá, kerüljük a makadámdióval való etetést.

Mustármag:
Nézzük meg, mi történik, ha egy állat lenyeli a mustármagot. Az eredmény általában gasztoneteris, a gyomor-bél gyulladása. Tünetei hányás, hasmenés, hasi fájdalom, görcsök. Minél hamarabb állatorvoshoz kell fordulni. Mindig legyünk óvatosak, nézzük meg, hogy az élelmiszerek tartalmaznak-e mustárt vagy mustármagot.

Paradicsomlevelek és paradicsomszár:
A paradicsomlevelek és szárak tomatint tartalmaznak, ez az elem számos egészségügyi problémát okozhat. A tünetek közé tartozik a gyomor-irritáció és a gyengeség. A kertben ne felejtsünk el hálót használni, különítsük el a zöldségeket az állatoktól.