Jump to content

Milyen illatot válasszunk?

2015. 01. 17. 18:40

Elterjedt férfibabona, hogy a nőknek jobb szaglása van, mint a férfiaknak. Ez részben igaz, de legalábbis nagyobb figyelmet szentelnek az illatoknak, mint az erősebb nem. Szeretnék most nőként kis segítséget nyújtani, hogy mi az ami valóban vonzó és mit kellene inkább elkerülni az illatozó kozmetikumok kiválasztásakor.

Szinte az összes férfi tusfürdő, szappan, dezodor, sampon és arcszesz igyekszik egyedi, markáns illattal vásárlásra csábítani. Nem lehet azonban meggondolatlanul kapkodni a kozmetikumokat a kosárba, mert egyes termékek kimondottan rossz választásnak minősülnek utólag.

Ennek elkerülésére érdemes a következő vezérelveket betartani, ha újabb termékkel akarjuk gazdagítani az otthoni kollekciót.

1. A különböző illatok különböző kisugárzást adnak. Egészen más első benyomást tesz valaki, ha eltérő illatfelhő lengi körül. A gyümölcsös, izgalmas változatok inkább a fiatalokon állnak jól, míg harminc felett már markánsabb, fűszeresebb illatokkal tehetünk jó benyomást.

2. A jóból is megárt a sok. Hiába kiváló minőségű és márkás valamennyi kozmetikumunk, ha nincsenek az illatok harmóniában. A citrusos tusfürdő, a friss tengert idéző dezodorral, még elmegy, mint mediterrán narancsliget, de talán már nem kéne egy nehézkes parfümmel túlterhelni a gyengébb nem orrát.

3. Vigyázzunk a rossz minőségű termékekkel. Az olcsóbb friss tengeri illatok gyakran emlékeztetnek néhány óra leforgása után inkább vécéillatosítóra, mint parfümre. A piacon kapható hamisított kotyvalékok azonban ennél is rosszabbak. Ezeknek többnyire magasabb az alkohol tartalmuk, mint a boltokban kapható eredetinek, így először erőteljesen hasonló illatot bocsátanak ki, mint amit kéne. Azonban nem sokkal később az alkohol elillan és ami visszamarad az már korántsem hiteles kópiája az eredeti parfümöknek.

4. Teszteljünk mielőtt vásárolunk. A parfümök és dezodorok általában három periódusban változtatják illatukat, mielőtt elmúlna a hatás. Ha csupán a boltban a levegőbe fújunk, nem érezzük ezt a változási folyamatot. Érdemes, főleg a drágább parfümöknél saját bőrön tesztelni, majd néhány óra múlva ismét megszimatolni, hogy valóban tetszik-e még mindig a kiválasztott darab.

5. És végül egy szezonális tipp: válasszunk most bátran a nyár illataiból. A huszas éveiben járó korosztálynak a mangó, citrusok, ananász és más egzotikus gyümölcsök mellett nagyon jól állnak a hűsítő mentolos illatok. Ezekkel azonban vigyázva, mert néha igen erőteljesek. Egy kellemes, élénkítő és friss a tengerre emlékeztető fűszeres karakterű illatszer is lehet nyáron különösen jó választás. Az erdőre és fenyvesekre hasonlító fanyar-édeskés verzióval sem fogunk mellé nyúlni, melyeket a zöld alma egészít ki kellemesen. Ha pedig valami markáns macsós, absztrakt dolgot szeretnénk akkor is tartózkodjunk az erőteljes, téli, fűszeres, fahéj és ámbra jellegű daraboktól, mert ezek a nyári forró levegőben roppant terhelőek lehetnek.

Írta: Molnár Adrienn

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.