Jump to content

Dress Code

2015. 01. 09. 21:48

Manapság egyre gyakrabban találkozunk ezzel a két kis szócskával mikor különféle hivatalos vagy kevésbé hivatalos eseményekre vagyunk hivatalosak. Ezzel szemben azonban sokan nincsnek tisztában azzal, hogy melyik dress corde milyen ruhát is takarna. Ezért segítünk egy kicsit.

"White tie" - A lehető legelegánsabb viselet, frakkot, piké anyagú inget, mellényt és kézzel kötött csokornyakkendőt jelent. Kiegészítők: hófehér nadrágtartó, escarpens cipő.

"Black tie" - Szmoking-csokornyakkendő viselet. Az elnevezésnek megfelelően kizárólag a fekete csokornyakkendő az elfogadott. Az ing duplamandzsettás, díszgombos. Kiegészítők: hófehér díszzsebkendő, fekete spanyolöv, bőr vagy lakk cipő.

"Black tie optional" vagy "Black tie invited" - A "Black tie" öltözet mellett kevésbé ünnepélyes ruházat is megengedett, a hagyományos fekete szmokingon kívül sötét öltöny visszafogott nyakkendővel felvehető.

"Formal" - A világ különböző részein eltérő az értelmezése, de általánosságban elegáns öltözetet takar. Hat óra előtt és után is elfogadott a sötét öltöny, nyakkendő, de ha az esemény dress code-ja "Formal, black tie optional", akkor 18:00 után "black tie" az elvárás.

"Semi-formal" - A rendezvény kezdési időpontjához képest mást és mást jelent, 18:00 előtt elegánsabb (öltöny), míg utána ünnepélyesebb viseletet (sötét öltöny, nyakkendő).

"Informal" vagy "Business formal" - Hétköznapi viselet, de ha különleges alkalomról van szó, akkor hat óra után ing, nyakkendő, nadrág, zakó viselése ajánlott.

"Casual" - Hétköznapi ruházat, de a sportos ruhadarabok kizártak, sőt a farmeres összeállítások sem igazán ajánlottak. Az öltözék hasonlítson a hivataloshoz, de annál lehet valamivel lazább.

"Smart casual" - Ebben az esetben nincsenek megkötések.

Forrás és fotó: 2014.sofimun.org

Írta: Molnár Adrienn