Jump to content

Betiltott könyvek II.

2014. 11. 08. 20:42

Meglepő módon számos olyan könyv létezik, melyeket valami okból kifolyólag bzonyos országokban betiltottak. Ennek többségét a túlzott szexuális tartalom miatt. Előző részünkben már beszámoltunk pár ilyenről, most pedig lássuk a folytatást.

EL James: A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey)
Ez a könyv hazánkban is igazi sikerkönyv lett a megjelenést követő pár héten belül. Amerikában pedig egyenesen imádták, ezért néhány egyetem könyvtárának polcár is felkerült. Azonban Floridában nem csak az egyetemen, hanem számos könyvtárban is tiltólistára került, mivel „pornográf jellegű, emellett valódi irodalmi értéket nem képvisel”.

Suzanne Collins: Az éhezők viadala (The Hunger Games)
Ez a másik olyan könyv, melyet számos országban tiltólistára tettek, nálunk mégis imádják az olvasók. Az ifjúsági irodalom kategóriájába sorolható disztópia-regényt számos iskolában betiltották, mondván túl sok benne a vér és az erőszak. Érdekes módon a belőle készült filmet sehol sem tiltották be.

Jodi Picoult: The Tenth Circle
Ez a könyv egy 16 éves lányról szól és az apjáról. A lány egyik napról a másikra szinte teljesen átalakul és az apa döbbenten nézi végig a változást, míg ki nem derül a változás háta mögött megbúvó sötét titok, miszerint a lányt brutálisan megerőszakolták. A szülők ettől teljesen kiakadtak és a könyv betiltását kérvényezték.

Derrick Barnes: The Making of Dr. Truelove
Ismét csak a szülői nyomás miatt betiltott könyv. A probléma ezúttal is a „túl erős szexuális töltet” volt. A könyvet számos államban vették ki az iskolakönyvtárak kínálatából, mivel „nincs szükség arra, hogy a középiskolások olyasmivel foglalkozzanak, mint az anális szex és az orális kényeztetés, még ha csupán elméleti szinten is”.

Forrás és fotó: 7speedreading.com

Írta: Molnár Adrienn