Jump to content

Mi az a cosplay?

2014. 10. 05. 12:31

Biztos mindenki találkozott már, leginkább Budapesten olyan lányokkal, akinek kék vagy rózsaszín haja volt és valami fura ruha volt rajtuk, esetleg kisiskolásnak voltak öltözve. Minden évben két hétvégére, egyszer tavasszal, egyszer pedig kora ősszel ellepik Pest utcáit és leginkább a Városligetet ezek a furcsa emberi lények. Ők lennének a cosplay-esek.

A cosplay a „costume play” szó rövidített változata, ahol az előadók különböző általuk készített valamilyen rajzfilm figurának a ruhájában vonulnak fel. Ezeket a jelmezt készítő és viselő embereket hívjuk cosplay-eseknek, ők gyakorlatilag külön szubkultúrát alkotnak, melynek középpontjában e szerepjáték szenvedélyük áll. Ez a kultúra Japánból indult világkörüli útjának, ahol nagy hagyománya van beöltözni valaminek vagy valakinek. Ott a hétköznapokból való kiszabadulást szimbolizálja, míg idehaza többnyire csak egy jó móka.

A jelmezötletek legjellemzőbb forrásai az animék, mangák és a különböző nyugati képregények vagy videojátékok világa. Ezeket a fellépők minden esetben saját kézzel készítik el, még a különböző karakterekhez tartozó esetleges fegyverzetet, kiegészítőket is. Az egyetlen része, a paróka, melyet boltban vesznek. Nagyon gyakori a crossplay, vagyis mikor egy általában férfi nőnek öltözik a cosplay alatt. Ennek eredete, hogy az animékben megjelenő férfi karakterek nagyon sok esetben nőies vonásokkal rendelkeznek.

A cosplay természetesen nem csak kizárólag a mókáról szól. Ennek a kultúrának neves versenyein nyerni gyakorlatilag olyan, mint a Miss Americát megnyerni, csak itt az elismerés még nagyobb, hiszen minden, ami miatt az ember nyerhet azt ő maga hozta létre sok hét fáradtságos kétkezi munkával. Idehaza is számos versenyen lehet részt venni, többek között a minden évben megrendezésre kerülő MondoCon versenyein, ahol több kategóriában is lehet indulni.

Forrás és fotó: deviantart.com

Írta: Molnár Adrienn