Jump to content

Apple Show III. – Apple Watch

2014. 09. 11. 20:00

Megérkezett az Apple Watch, melyet hálistennek nem iWatch néven adnak ki 2015-ben. A hordható okos eszközök piaca máris zsúfolt, így nehéz eldönteni, melyik darab lesz a verseny győztese. Következzen a The Next Web újságírójának véleménye, aki már több okosórát is tesztelt, így van mihez viszonyítani az Apple Watch-ot.

A demo mode során kipróbált Apple Watch első problémája, hogy hogy túl vastag, akárcsak az LG és a Samsung órái. A két méretben kapható óra közül Roberto Baldwin, a The Next Web újságírója a nagyobbat próbálta ki, melyből tesztelésre csak a normál és a Sport változat volt elérhető. A jelentősen drágább Edition-ről egyelőre senki sem adhat személyes tapasztalatok alapján véleményt. Baldwin szerint az óra kissé kényelmetlen: folyamatosan emlékeztet rá vastagságával, hogy egy miniatűr számítógép került a csuklódra.

Azt azonban meg kell hagyni, hogy jól sikerült apróságról van szó. A kontúrok kényelmesek, míg az acél hátlap korántsem olyan mereven egyenes, mint az LG-nél. Az óra maga csepp-, de nem vízálló, így egy kézmosást képes tolerálni, ám a medencében már valószínűleg halálát leli.

Az óra kinézete leginkább a személyes prefernciád függvénye. Az általánosságban kedvelhető iPhone-nal szemben az Apple Watch sokkal több eltérő nézetet hozott létre. Baldwin szerint szerethető, bár nem 350 dolláros áron (85 000 Ft).

Az OS kimondottan jól néz ki, bár eleinte ismerkedni kell a szoktalanul kicsi felhasználói felülettel. Érdekesség, hogy a demo mode során ki lehetett próbálni a szívverést küldő funkciót, mely Baldwin szerint egyszerre volt lenyűgöző és kissé furcsa érzés.

Az óra oldalán található kicsi tekerő szerkezet, mely klasszikus órák esetében az idő állítását szolgálta, új funkciót nyert. Szerencsére egyszerű megfogni és tekergetni, az azonban még kérdéséses, hogy némi kopás után majd mennyire működik jól.

Az alkalmazásokon és a menükön az Apple alkalmazottjai kalauzolták végig az újságírókat. Ennek során úgy látszott, hogy egy gyorsan és precízen működő készülékről van szó, melynek nem okoz problémát a nagyobb terhelés kezelése. Az Apple Watch egy pillanatig sem dadogott a szoftverekkel való ismerkedés során.

A felhasználói felület kimondottan jól néz ki, ám nehezen összevethető az Android Wear-rel. A zoomolás lehetősége és a tekergethető pöcökkel való görgőzés kimondottan kényelmes újdonságoknak tűnnek. Összességében a tipikus Apple gondolkodás csuklóra zsugorított változatának mondható.

A Retina kijelző csodásan mutat, még közvetlen napfényben is elég fényes lehet ahhoz, hogy mindent láss majd. Egyelőre azonban az átlag halandónak még 2015-ig kell várni arra, hogy egy igazi Apple Watch-ot kaparinthasson a kezébe.

Forrás és fotó: thenextweb.com

Írta: Ambróz Nóra