Jump to content

Bőr, fa, kagyló – ékszerek a természetből

2014. 07. 29. 11:26

A kézműves, házikészítésű, ősi, törzsi termékek divatját éljük. Nem kivételek ez alól az idén trendi férfi ékszerek sem. A természetes anyagokból készült rusztikus darabok immár nem csak Hawaii szörfösein fordulnak elő, hanem egyre népszerűbbek a Balaton partján is.

Hazánkban már jó húsz éve hemzsegnek a mindenféle kézműves csecsebecsét árusító standok a Balaton partján. A frissen festett henna tetoválástól a rizsszem amulettig mindenféle dologgal felszerelkezhetünk, melyeket a strandon kívül aligha viselnénk ilyen bátran. Akadnak azonban olyan darabok, melyek egy város utcáin is megállják a helyüket. Ezeket nem csak kis árusoknál, de kézműves vásárokon és boltokban is beszerezhetjük.

Már régóta divatosak a széles, bőrből készült karkötők, melyeket először szegecsekkel kiverve rockerek kezén láthattunk. Később konszolidáltabbá és elfogadtobbá vált ez a trend és előkerültek a fonott, tekert, színes fonalakkal kiegészített példányok, melyek laza, fiatalos külsőt kölcsönöznek viselőjüknek. A jelenlegi divat diktálása szerint ezekből egy kézre több is férhet, bár érdemes valahol meghúzni a határt. A klasszikus fekete szíjakat felváltották a természetesebb barnás, sárgás natúr árnyalatok. A fémes betétek helyett pedig egyre inkább kézműves gyöngyök és bőrből készült formák dominálnak.

Hasonló trendek jelentek meg a férfi nyakláncpiacon is. Ezek gyakran afrikai, kelta, törzsi motívumokkal dolgoznak, mind gyöngyök, mind medálok terén. Régi klasszikus volt a fekete bőrszíjon viselt ezüstszínű misztikus szimbólum, ám ezeket mára felváltották a kisebb kagylóból, csontutánzatból vagy nyersfából készült faragott medálok. A kínálat szinte végtelen, így mindenki könnyen találhat olyan figurát, melyet nyakba akasztva jól kifejezi egyéniségét.

Ehhez illően változott a gyűrűk trendje is, melyek eddig gyakran hiányoztak a férfi kiegészítők közül. Manapság a szélesebb, metszett, absztrakt sormintás ezüstgyűrűk azonban teljesen elfogadottak és jól illenek a rusztikus ékszerek képviselte irányzathoz.

Forrás: crystalrose.hu és meska.hu

Írta: Ambróz Nóra