Jump to content

Kockahasat akarsz? Így sportolj!

2023. 12. 01. 14:39

A kockahas, vagy más néven "six-pack", sokak álma, de eléréséhez nemcsak a megfelelő étrendre, hanem a megfelelő edzésre is szükség van. A felülések egyike a legismertebb és leggyakrabban alkalmazott gyakorlatoknak a hasizmok erősítésére. Ebben a cikkben feltérképezzük, hogy mennyi felülés szükséges naponta a kockahas eléréséhez, figyelembe véve a tudományos ajánlásokat és a gyakorlati tapasztalatokat.

Az Amerikai Szív Társaság és más egészségügyi szervezetek általában javasolják a heti 150 perc mérsékelt intenzitású aerob edzést és legalább két nap izomerősítő gyakorlatot. A hasizom erősítése fontos része az izomerősítő gyakorlatoknak.

A tudomány a gyakorlatban

Miközben a felüléseket széles körben elfogadják a hasizmok erősítésére, nincs egyetlen "ideális" mennyiség, amely mindenkinél működne. Az egyéni szükségletek és célok alapján változhat a szükséges mennyiség.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a kockahas eléréséhez az edzésintenzitásnak és az étrendnek is kulcsfontosságú szerepe van. Az ismétlésszám mellett a helyes kivitelezés és a változatosság is fontos szempontok.

Felülés otthon

A kockahas eléréséhez a szakértők azt javasolják, hogy vegyük figyelembe a felülések mellett más hasizomgyakorlatokat is, például a planket, a lábhúzást és a biciklitámaszt. A változatosság segíthet az összes hasizom megfelelő stimulálásában és erősítésében.

A naponta elvégzett felüléseket tekintve, az egyesek napi 50-100 felülést is javasolnak, míg mások szerint a hatékonyabb edzés érdekében elég lehet heti néhány alkalommal intenzívebb gyakorlatokat végezni.

Fontos figyelembe venni

  1. Az Egyéni adottságok: Mindenki más, és az egyesek könnyebben fejleszthetik a hasizmokat, míg másoknak intenzívebb edzésre van szükségük.

  2. Az intenzitás és a technika: Az ismétlésszám mellett az edzésintenzitás és a helyes technika is kulcsfontosságú. Az intenzív, jól kivitelezett felülések lehetnek hatékonyabbak, mint a nagy mennyiségű, de rosszul végrehajtott ismétlések.

  3. Az étrend szerepe: A kockahas eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő étrend, beleértve a kalóriaszámolást és a fehérjebevitelt is.

(Forrás: menandstyle.co.hu | Kép: pixabay.com)