Jump to content

A futás előnyei

2021. 05. 11. 17:10

Vannak akik egészen extrém módon a határaikat feszegetik, de többen vannak azok, akiknek a pesti szigetkör jelenti a levezetést egy nehéz nap végén vagy épp egy kis mozgást a napfelkeltében. A legjobb benne, hogy kortól, nemtől és edzettségi szinttől függetlenül, mindenki megtalálja benne az örömöt, ki lassabban, ki gyorsabban, ki néha bele-bele sétálva. De ezzel semmi gond nincs. A futást körülölelő hájp nem csak azért ekkora, mert bárki űzheti bármikor, hanem mert egyre több futóközösség jelenik meg, akik bárkit befogadnak a csoportjukba. Ez tök jó és mi is örülünk, hogy egyre többen űzik, akár hobbiból, akár sportszerűen. Ha te még nem, engedd, hogy meggyőzzünk 7 érvvel.

Csökkenti a stresszt és a szorongást

Számos kutatás támasztja alá, hogy jót tesz az idegeinkek egy kis futás. A stressz és szorongás legjobb ellenszere, fokozza a hangulatot, kellemesen lefáraszt, nap elején pedig “felvezetőkör” egy pörgős naphoz.

Növeli az önbizalmad

Nem csak a magánéletben imponáló a nőknél egy magabiztos férfi, de az üzleti életben is nagyon fontos a kellő önbizalom. A sport remek önbizalom-növelő, az elért apróbb sikerek, az elért célok, lefutott újabb kilométerek, mind-mind segítenek abban, hogy időről-időre motivációt szerezz.

Nem csak az elmédet, de a szervezeted is erősíti

Ahogy fentebb írtuk, remek stresszlevezető, de nem csak levezeti, hanem a futásnak köszönhetően jobban is bírod majd a váratlan, bosszantó helyzeteket, jöhet bármi, higgadtabban kezeled majd, illetve az immunrendszered is megköszöni majd.

Problémás az alvás? Fuss!

Az alvászavarban küzdőknek a futást javasolják a szakemberek. Remekül le tudja fárasztani az embert, és a fentebb felsorolt jótékony hatásai mind hozzájárulnak ahhoz, hogy rendesen ki tudd pihenni magad, ne pedig álmatlanul forgolódj egész éjszaka.

Kerüld el a szívproblémákat

Már napi fél óra mozgás tökéletes ellenszere a szív és érrendszeri problémáknak, elkerülhető az infarktus és a stroke. Ennyit igazán megtehetsz az egészségedért.

Maradj fitt testileg és mentálisan is

Ahogy a tested, úgy az elméd is táplálod futás közben. Felső és középvezetők, krteatív munkát végzők, rendszersen számolnak be arról, hogy a legjobb ötleteik futás közben jönnek. Ez nem véletlen! Emellett kutatások bizonyítják, hogy a kognitív képességeket is karban tartja, hát nem nagyszerű?

A kalóriaégetés legjobb formája

Mivel mint írtuk, bárki és bármikor elkezdheti, ezért a testünk formába hozásához, kalórieégetéshez is megfelelő választás a futás, azonban ha igazán profin akarod csinálni, a megfelelő futócipő kiválasztásában, illetve ahhoz, hogy ne ess túlzásokba és ne szerezz sérüléseket, illetve a legjobb formádat hozd futás közben, szakember segítségét érdemes kikérni. Amennyiben csak egy egyszerű mozgásformára vágysz, akkor csak kezdj neki, és ügyelj a rendszerességre.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)