Jump to content

Futás vs. úszás

2018. 03. 16. 18:24

Melyik kardió edzés égeti a több zsírt? Lehetnek kártékony hatással a testünkre a közkedvelt sportok? Melyiket válasszam, ha fogyni szeretnék? Mikor és milyen életkorban van szükség futásra és úszásra? Égető kérdések, melyekre válasszal szolgálunk.

Futás pro és kontra:
Irány a Margit-sziget, a liget, vagy a településünkhöz közeli erdő! Általános tény, hogy a futás – az összes testmozgás közül – a leghatásosabb kalóriaégető tevékenység.

Ha gyorsan szeretnénk leadni pár kilót, már indulhatunk is a közeli dombvidékekre és futópályákra. Azonban kulcsfontosságú tényező, hogy kocogás előtt megfelelő terepet válasszunk az edzéshez.

A belváros és az aszfaltozott utcák a futás nemezisének is tekinthető, mivel a masszívabb útburkolatok akár kártékony hatással lehetnek az ízületeinkre, ha nem figyelünk a megfelelő lábbelire. Tehát, aki aszfalton fut, annak kötelező a kimagasló minőségű spécibb edzőcipőt megvásárolni.

Az esztelen futás megterhelő sport is lehet, ezért alkalmatlan azoknak, akiknek térd-, csípő- vagy hátsérülései vannak, de a túlzásba vitt edzés is lehet a felsoroltak kiváltó oka. Tehát fontos: ésszel járj, tovább élsz…

Rendszeres futással növelhetjük a szíverősségünket, megerősíthetjük az érrendszerünket. Mivel minden testrészünk egyszerre, ütemre mozog, így az agyunk oxigénfelvétele is intenzívebb lesz, ami segít gyorsabban gondolkozni.

Úszás pro és kontra:
A vízi sportok mindig is az ízületeink barátai voltak. A vízben lecsökkent testtömeg miatt kíméletesebb terhelést kap a testünk, viszont az izomzatunk ugyanolyan intenzíven dolgozik, mint a futásnál.

Mivel a víznek több mint tízszer nagyobb az ellenállása, mint a levegőnek, így a testünknek az összes izomcsoportjára szüksége lesz az előrehaladásban. Így az úszás kiváló izomtömeg-növelésre – természetesen megfelelő étrenddel tartva.

Az asztmás betegeknek is kedvez, ugyanis a víz fölött nagyobb a levegő páratartalma, amivel megelőzhetjük a légúti izmaink görcsös összehúzódását. Tudományos tények alapján az öregedés is mérsékelten gátolható, ha 40 fölött heti négyszer ellátogatunk a közeli uszodába. A kutatások alapján a korosodó alanyoknál alacsonyabb vérnyomás- és koleszterinszintet mértek, valamint a tüdőfunkcióik és az izomzatuk is fejlettebb volt.

Ha viszont a víz klórkoncentrációja magas egy uszodában, az már inkább a tüdőnk egészségének rovására megy. Érdemes alacsony klórtartalommal dolgozó uszodákat látogatnunk, vagy szabadtéri medencéket választanunk az úszáshoz.
(Forrás: menandstyle.hu)