Jump to content

Franciaország már csak egy karnyújtásnyira van

2015. 11. 13. 08:00

Az újonc Kleinheisler László góljával a magyar labdarúgó-válogatott 1-0-ra győzött Norvégia vendégeként az Európa-bajnoki pótselejtező első, csütörtöki felvonásán. A statisztikák alapján  óriási esélyünk van a kijutásra, reméljük vasárnap ez be is igazolódik.

A norvégok nagy lendülettel kezdték a mérkőzést, a 100. válogatottságát ünneplő Királynak már a harmadik percben bravúrral kellett hárítania. Eleinte kissé zavarodottnak tűnt a magyar csapat, a középpályán egyáltalán nem sikerült megszűrni az északiak akcióit. Alig tíz perc elteltével kiszabadult a szorításból Bernd Storck együttese, amely egy szép támadás végén az újonc létére bátran futballozó Kleinheisler révén veszélyeztetett. Ez figyelmeztető jel volt a norvégok számára, ugyanis visszavettek a tempóból, és kiegyenlítetté vált a találkozó.

Kissé "leült" a mérkőzés, egy-egy magyar labdavesztésből többször veszélyesen megindultak a norvégok, azonban rendre rossz megoldásokat választottak a három a három, vagy a négy a négy elleni szituációkban. Ezt követően viszont szinte teljesen elnémult a stadion - a vendégszektort kivéve -, ugyanis egy szép magyar támadás végén Kleinheisler második próbálkozása már utat talált a kapuba, így a Puskás Akadémia 21 éves szélsője góllal debütált a válogatottban, s azonnal az őt beállító német szakvezetőhöz rohant, és a nyakába ugrott. A játékrészből hátralévő időben nagy fölényben futballozott Norvégia, néhányszor Királynak is közbe kellett avatkoznia, de igazán nagy ziccerük nem volt a hazaiaknak. Ugyanakkor az nyomasztó volt, hogy a magyarok a félpályát is alig lépték át, igaz, az egyik ilyen szórványos támadás végén Elek hagyott ki egy nagy helyzetet - a keresztléc fölé fejelt - Kleinheisler pontos beadása után.

A folytatásban sem változott a játék képe, teljesen beszorult a magyar csapat. Szinte csak az volt a kérdés, meddig bírja a magyar védelem a nyomást. Azonban hiába záporoztak a beadások Király kapuja elé, hiába rohamoztak a norvégok, egyszerűen nem találtak rést a vendégek hátsó alakzatán, sőt az egész második félidő egyetlen magyar kontrájának végén Dzsudzsák ziccerben a kapusba lőtte a labdát. Ennek ellenére szinte "feltörte a kapu a magyarok hátát", egy ízben Fiola a gólvonalról mentett, de aztán kicsit enyhült a nyomás. Az utolsó tíz percre aztán minden energiájukat mozgósították a norvégok, és utolsó rohamra indultak. Ekkor a szerencse is a magyarok mellé szegődött, ugyanis a magyar csapatot egyszer a keresztléc mentette meg, de a szervezett, hősies és sokszor önfeláldozó védekezés kifizetődött, mivel kibírta a nyomást a lefújásig.

Ezt követően a magyar szurkolótábor "Fülöp Marci, Fülöp Marci" rigmussal emlékezett a csütörtökön 32 évesen elhunyt korábbi válogatott kapusra.

Esélyesek vagyunk: 1996 óta csak egyszer fordult elő, hogy az első mérkőzésen vesztes válogatott kiharcolta a továbbjutást. A 2004-es portugáliai Eb selejtezősorozatának rájátszásában a hollandoknak sikerült ez a bravúr Skócia ellen. A statisztikákkal foglalkozó Infostrada sports kimutatása alapján Bernd Storck együttesének 88,6 százalék az esélye arra, hogy a vasárnapi visszavágón kiharcolja a továbbjutást, míg a norvégok sikerére 11,4 százalék az esély.


A párharc visszavágójára vasárnap 20.45 órától a Groupama Arénában kerül sor.

(Forrás. Men&Style és MTI | Fotó: Hegedüs Gábor / Népszabadság)