Jump to content

A strandszezonra gyúrsz? Így vacsorázz!

2015. 04. 20. 11:38

A tavasz közeledtével nálad is új erőre kapott az edzési láz? A strandszezonra izmokat és jó testet akarsz és ezért sokat is teszel? Tenned kell az evéssel is. Íme a dietetikusok tanácsa, mit fogyasszon egy rendszeresen edző férfi!

Kalória mennyiség és időzítés: Törekedj 450-550 kalória bevitelére vacsoraidőben. Érdemes 5-6 óra közé időzítened a vacsorát. Ha munka után edzel, fogyassz valami könnyűt fél 5 körül, aztán vacsorázz 7-fél 8 között.

Szénhidrátok: A vacsorád csaknem fele álljon szénhidrátokból. Aggódnod felesleges, mert ha nem túl későn vacsorázol, bőven lesz ideje szervezetednek feldolgozni az elfogyasztott ételeket. Ha megfelelő mennyiségű szénhidrátot viszel be, akkor késő este nem fogsz rájárni a hűtőre és édességekkel, nassolnivalókkal tömni magad, mert nem kívánja szervezeted.

Fehérje: A vacsora 25 százaléka álljon fehérjéből. A protein fontos az izomépítéshez és a meglévő izmok megtartásához is. Este is dolgozik a szervezeted, ezért fontos a tápanyag bevitele.

Zsírok: 20-30 gramm zsírra van szükséged, ám az is fontos, hogy a szervezet számára jól felhasználható zsírokat fogyassz: sajtok és a marhahús helyett megfelelő az olívaolaj, a szezámolaj, a kókuszolaj, az avokádó, az olajbogyó és az olajos magvak.

Rostok: Legalább 8 grammot fogyassz belőle vacsorára. A teljes kiőrlésű gabona, zöldségek, babok, avokádó, magvak és egy kevés gyümölcs is segíthet a megfelelő mennyiség elérésében.

Cukor: A cukorbevitelre este különösen figyelj, maximum 7 grammot vigyél be cukorból. Édességet, csokit ekkor már ne nagyon fogyassz, óvatosan bánj az alkoholos italokkal és a saláta sem lesz egészséges, ha előregyártott öntetet teszel rá.

(Fotó: weightlossnews)