Jump to content

Egy személyi edző tanácsai

2015. 03. 25. 16:34

Aggályaid vannak, hogyan kezdj bele az edzésbe? Az alapok már megvannak, de nem tudod, merre tovább? Ilyen és hasonló kérdések esetében érdemes egy a személyi edző útmutatását követned, noha velük kapcsolatban számos tévhit és konditermi legenda él.

1. Kérj bátran segítséget! A személyi edzők kivétel nélkül azért választották ezt a hivatást, mert szeretnék, hogy mások számára is elérhető legyen a sportos és egészséges életforma. Nem fognak senkit sem megsérteni, kinevetni azért, mert túlsúlyos vagy edzetlen, hiszen éppen ez mutatja, hogy az illetőnek segítségre van szüksége. Gyakran ők maguk is piszkafa vagy duci tinédzserként kezdték, így megértik és támogatják, ha szeretnéd magadat fejleszteni.

2. Ne ítélj a külső alapján! Korántsem biztos, hogy az adoniszi tökéletességgel bíró edző a fitneszterem legjobbja. Arról pedig ne is álmodj, hogy ha az utasításait követed, akkor pár hónapon belül, ugyanolyan izomzatot érhetsz el. Konzultálj inkább több szakemberrel és keresd meg a számodra ideális választást ahelyett, hogy a felszín alapján döntenél.

3. Nem az edzőnek dolgozol! Amit teszel, az csakis saját épülésedet szolgálja. Teljesen értelmetlen csak akkor hajtani, amikor melletted áll valaki. Kizárólag a saját felelősséged, hogy becsülettel dolgozz. A trénerek többsége ezért nem is tesz említést ezekről a dolgokról, amíg nem kérdezed, hiszen ő a maga részéről az instrukciók kiadásával mindent megtett.

4. Az edző nem harap! Ha nincs saját trénered, de látod, hogy a fitneszterem valamelyik alkalmazottja éppen nem elfoglalt, akkor kérdezz tőle bátran. Általában egyszerű emberekről van szó, akik szívesen segítenek olyan apróságokban, mint hogy hogyan kell egy gépet használni vagy miként kellene egy gyakorlatot sérülésveszély-mentesen végezni. Sok időt és problémát spórolhatsz meg, ha kérdezel.

5. Figyelj az étkezésre! Ez legalább annyira fontos, mint az edzés. Ugyan ide már nem terjed ki a személyi tréner hatóköre, mégis tehetnek időnként javaslatokat, hogy mit fogyassz és mit kerülj. Ha választani kell, hogy az edzés vagy a helyes táplálkozás-e a fontosabb a kívánt eredmény eléréséhez, még az edzők is azt mondják, hogy bizony az étkezés.

6. Konzultálj dietetikussal vagy sportorvossal! A legtöbb személyi edző nem képes pontos étrenddel, csak tanáccsal szolgálni, ha az étkezésről van szó. Ha igazán komolyan gondolod a dolgot, akkor egy szakértő véleményét kell ebben a kérdésben kikérned.

7. Tarts pihenőt! Az edzők is egyetértenek abban, hogy a heti hétnapos kemény sport könnyen lehet, hogy többet árt, mint használ. Legkönnyebben úgy érheted el céljaidat, ha három napon a maximumért küzdesz, míg ezek közé egy-egy lazább edzést iktatsz, majd a hetedik napon pihensz.

Forrás és fotó: ultiemefitnesstipps.nl / Írta: Molnár Adrienn