Jump to content

Alig ismert sportok - a nordic walking

2015. 02. 28. 12:00

Eleinte még bolondnak néztük a Bakonyban síbotokkal gyalogoló osztrák nyugdíjasokat, majd kiderült, hogy valójában ők egy nagyon is komoly sport résztvevői. A látszólag két bottal történő túrázás nem tűnik elsőre nagy kihívásnak, azonban van 9 okunk, amiért nagyon is érdemes komolyan venni az egész testet megmozgató gyaloglásformát.

A nordic walking immár hazánkban is tekintélyes és egyre gyarapodó népszerűségnek örvend. Ennek oka, hogy a többi, megterhelőbb sporttal szemben számos előnnyel rendelkezik főleg az idősebb, de a fiatalabb korosztály számára is. Következzen 9 indok, hogy miért érdemes belevetned magadat a nordic walkingolásba.

1. Nem terheli az ízületeket. A botok képesek 30%-kal tehermentesíteni a csípő- és térdizületeket a normál sétáláshoz képest. 1 km alatt a combcsont és a lábszárcsont közötti nyomás a normál gyalogláshoz képest kb. 1,4 tonnával kevesebb! A kimutatások szerint a csontritkulás ellen az egyik legjobb sportforma. Az elnyújtott lépéstechnikának köszönhetően az ízületek hajlékonysága megnő. Ne feledjük azonban, hogy a sérülésveszély csökkentésére minden edzésnek tartalmaznia kell megfelelő nyújtógyakorlatokat.

2. Javítja az állóképességet. 100%-ban erről szól. Cél, hogy egy távot teljesíts, vagy hogy egy adott időn belül minnél többet gyalogolj. Egyik sem egyszerű!

3. Minden izmodat megmozgatja. Vagyis majdnem mindet, hozzávetőlegesen 90%-ot. Egyaránt dolgozik a helyes technika alkalmazásakor a kar, a váll, a nyak és a hát is a lábak mellett.

4. Erősíti a szívet és javítja a vérkeringést valamint az oxigénellátást, mely a fokozott izomhasználat mellett 25%-kal több vérben oldott oxigént jelent. Segít a magas vérnyomás kezelésében. Ezeknek köszönhetően frissíti az agyi vérellátást is, segíti annak működését, javul a koordinációs készség, az egyensúly, időskorban csökken a szellemi leépülés, míg fiatalon könnyebben megy a tanulás.

5. Orvosolja a súlyproblémákat. Mivel ez a sport a maximális terheléshez képest a testet 50-80%-án dolgoztatja meg, ezért remek zsírégető program. A gyaloglásnál 20%-kal több kalóriát égetsz el (egy óra alatt ez 400 kalória körül van).

6. Oldja a feszültséget. Ha nyak- és hátfájással küzdesz vagy az irodában görnyedsz, akkor végre megkönnyebbülhetsz. A bot használata remekül enyhíti a feszültséget ezekben az izomcsoportokban.

7. Növeli a stressztűrő képességet, részben a fent említett okokból, részben pedig azért mert helyreteszi a hormon háztartásodat.

8. Végezhető a szabadban és csoportosan. A mesterséges fényben, irodába zártan eltöltött napok után jól esik a természetben a családdal mozogni. Ráadásul ellentétben a futással, lehet közben beszélgetni.

9. Szemérmetlenül olcsó. A bot többnyire egyszeri költség, ami nem kevés, viszont utána mindenhova elkísér. Kivitelezhető drága melegítő, sportruha vagy többtízezres túrabakancs nélkül is, ám egy jobb cipő beszerzése azért ajánlott. A többi már csak utiköltség a legközelebbi erdőig, hegyig, rétig vagy parkig.

Forrás: nordicwalkingsport.hu, hangulat.medves.hu / Írta: Molnár Adrienn