Jump to content

Fogyni akarsz? – válassz megfelelő sportot

2015. 02. 18. 19:32

Az elhízás következtében változik a testedben sok minden. Megnő a terhelés az ízületeiden, szívproblémák jelentkezhetnek. Válassz magadnak körültekintően olyan sportot, mely aktuális testalkatodnak a legmegfelelőbb és sose feledd el, hogy fokozatosan szabad csak haladnod.

1. 40-50 kg felesleg esetén

Ilyenkor mindenképpen az étrend megváltoztatásával kezdődik a fogyás. Az ízületeiden hatalmas a plusz terhelés, így némi betonon futással vagy más térdet terhelő sporttal egy életre tönkreteheted magadat. Ha mindenképpen mozogni szeretnél, akkor kísérletezz először az úszással, mely kímélőbb a többi edzésnél, azonban ügyelj mindig arra, hogy ne terheld magadat veszélyesen túl. Kezdésként sétálj fokozatosan egyre hosszabb távokat és kérd ki az orvosod ajánlását.

2. 20 kg körüli plusz súllyal

Itt már az sem mindegy, hogyan oszlik el rajtad a felesleg. Akinek 60 kg volna a normál súlya, annál a 20 kg plusz sokkal rosszabb, mintha 80 kg-ról híztál volna 100-ra. Ezzel együtt is azonban orvosolható a probléma könnyebb, kalóriaégető mozgásformákkal. Próbálkozhatsz sétával, nordic walkinggal vagy biciklizéssel, sőt minden, ami vizes sport beválhat.

3. 5-10 kg túlsúllyal

Szinte csak a külsőd szempontjából van jelentősége az 5 kg plusz tehernek, így ha szeretnél megválni tőle, bármilyen mozgásformát választhatsz. Ha az erőnlétedet szeretnéd fokozni, akkor kezdhetsz futással, kocogással, lépcsőzéssel, ha kigyúrni szeretnéd magadat, irány a konditerem, míg ha szebb mozgásra, testtartásra vagy szálkásodásra vágysz, akkor a legjobb, ha valamilyen küzdősportot nézel ki magadnak.

Forrás és fotó: truthaboutabs.com és musclemealsfitness.com / Írta: Molnár Adrienn