Jump to content

Búvárkodás a barlangok mélyén

2015. 02. 06. 13:26

Félelmetes mélységeket rejt a víz. Már abba is bizsergető érzés belegondolni, hogy több, mint tíz méter tenger van alattunk, amikor egy viszonylag biztonságos hajóban ülünk. Még izgalmasabb belevetni magunkat ennyi vízbe különösen, ha ezt még a barlangok szorongató falaival tetézzük.

A búvárok körében már régi szokás, hogy mindenféle extrém akciókkal igyekeznek feldobni a hétköznapi merüléseket. Vannak akik egy tó alján vasalnak, mások a jeges tenger vizeiben lubickolnak és megint mások veszélyes állatok társaságát keresik.

Az átlag ember ezzel szemben inkább beéri a korallzátonyok színpompás világával vagy egyes tavak kristályos tisztaságú vizével és csodálatos növényeivel. A barlangi búvárkodás azonban egyikhez sem hasonlítható igazán.

Természetesen komoly tapasztalatot igényel, hogy ilyesmi kipróbálására nyugodt szívvel vetemedhessünk. Ha egy barlangban gond van, akkor nem mindig a felettünk lévő vízoszlop a probléma, hanem a mögöttünk húzódó pár száz méternyi barlangrendszer, melyen ha egyszer befele végigjöttünk, bizony kifele sem lesz rövidebb az út.A barlangi búvárokra leselkedő egyik legnagyobb veszély pedig az eltévedés.

Éppen emiatt az ilyen akciók gondos tervezést és felkészülés igényelnek, melynek jelentős része a mentális tréning. A pánikoló búvár könnyen áldozata lehet itt hobbijának. A látvány azonban sokaknak megéri a kockázatot.

Mivel hazánk kivételesen gazdag artézi vizekben, számos lehetőség adott itthon is a műfaj kipróbálására, úgy mint az Aggteleki-karsztban található Esztramos-hegy Rákóczi-barlangja vagy a kőbányai pincerendszer. Azonban érdemes ellátogatni Szlovénia, Horvátország és Románia földalatti vizeibe is.

Forrás: elitedivers.hu / Írta: Molnár Adrienn