Jump to content

Horse boarding, avagy a lódeszkázás

2015. 01. 17. 14:36

Az angolok számos őrült sport feltalálói. A két testvér Daniel Fowler-Prime és Tom Kilroy azonban a szokásosnál is vadabb ötlettel álltak elő: mountainboardot kötöttek egy ló után.

Daniel fejében 2004-ben született meg a Horse Boarding gondolata először, melyet mára önálló sportággá fejlesztettek. Az alap koncepció onnan jött, hogy sok mindennel lehet egy deszkát huzatni, legyen az vízi vagy szárazföldi jármű, Daniel viszont valami mást szeretett volna. A lovak kiszámíthatatlanságából adódik, hogy izgalmasabb ez a sportág, mintha egyszerűen egy autó röpítené a sportolókat.

Egy ló képes akár 50-60 km/h sebességgel is húzni egy versenyzőt, így valóban nem árt a vaskos védőfelszerelés. A százméteres, köralakú pályán természetesen az elsőként célbaérő versenyző a győztes. Nem elég azonban egyszerűen köröket megtenni: különböző akadályok, rámpák és ugratók színesítik a futamot.

Emellett a lódeszkázás igazi csapatmunka a ló, a lovas és a deszkás közös erőfeszítése. Elegendhetetlen a megfelelő kommunikáció és egymás nagyfokú megértése ahhoz, hogy az ingadozó sebességű állat mögött a majdnem 10 méteres kötél végén valaki a deszkán tudjon maradni.

Daniel és Tom saját non-profit szervezetet működtetnek, mely az angliai és nemzetközi versenyek szervezéséért felelős.

Forrás: extremsportok.hu és horseboardinguk.org / Írta: Molnár Adrienn

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.