Jump to content

Téli, szabadtéri edzéshez I.

2014. 12. 13. 18:25

A téli, hideg idő sokaknak elveszi a kedvét attól is, hogy kimozduljon a lakásból. Ha te nem tartozol ezen emberek közé és ilyenkor is eljársz sportolni, akkor bizony jobb, ha a következő pár dologra odafigyelsz.

Réteges öltözködés: Talán ez az egyik legfontosabb. Persze ebben az esetben nincs lehetőséged levenni egy-egy darabot, melyet utána hátra hagysz, de nem baj, hiszen nem is kell levenned semmit sem. A réteges öltözködés azért is fontos, mivel ilyenkor is ugye izzadunk edzés közben és a több réteg ruha alatt nem éri el a hideg azokat a darabokat, melyek már átnedvesedtek és így nem fogunk megfázni. A téli edzés során alapszabály, hogy úgy öltözz fel, mint ha 5 fokkal melegebb idő lenne, nagyjából ekkora a különbség a szimpla kinn tartózkodás, és a szabadtéri edzés között.

Ha nincsenek minuszok: Míg nincs nagyon hideg odakint, addig felesleges felvenni a vastag pulcsit és a kabátot, hiszen ebbe nagyon hamar beleizzadsz és nehezíti is a mozgást. Ha nem vagy nagyon „fagyos”, nulla fokig elegendő a trikó, hosszú ujjú felsőrész és a mellény viselése. Utóbbi persze lehet bélelt és mindenképpen szerencsés, ha vízhatlan, így a rossz idő jelentős részét is megúszhatod. A nadrágot illetően érdemes téli változatra cserélni az egyébként megszokott darabot. Később persze jöhet a következő réteg, lehetőleg olyan dzseki formájában, ami a szél ellen is aránylag nagy védelmet nyújt.

Ha még csak most kísérletezel a téli felszereléssel, akkor első alkalmakkor érdemes kisebb távot kitűznöd magad elé, így ha túl- vagy éppen alulöltöztél, gyorsan korrigálhatod a hibát, mégpedig anélkül, hogy megfáznál. Ha kevésnek érzed a ruhák hőszigetelő képességét, akkor ne egy vastagabb darabot vegyél fel, hanem ahogy az előbb is írtuk, plusz egy réteget ölts magadra!

Forrás és fotó: active.com

Írta: Molnár Adrienn