Jump to content

Az izomláz enyhítése

2014. 11. 26. 11:33

Sokan megszenvedünk az izomlázzal, mikor egy kicsit túlhatjuk az izmainkat, vagy mikor túl sokat vállalunk és nem erre volt a testünk felkészülve. De szerencsére van pár dolog, amit megtehetsz ha már kialakult a baj és az ágyból való felkelés is komoly fájdalmakkal jár.

Jeges fürdő: Ezt a módszert a profik már régóta használják ree a célra, de az amatőrök csak az utóbbi pár évben fedezték fel. Kutatások szerint a hideg (10-15 fokos) vízbe merülés mintegy 20 százalékkal csökkenti az izomfájdalmakat 1-4 nappal az edzést követően. Arra azonban vgyézni kell, hogy túl gyakran nem szabad ezt a módszert alkalmazni, hiszen akár sokkolhatja is a hideg a szervezetünket, ami komoly következményekkel járhat.

Magnézium: Mivel a tejsav, mely ilyenkor a szervezetünkben kialakul, jelentősen korlátozza a teljesítőképességünket így jobban tesszük ha igyekszünk minél előbb eltávolítani a szervezetünkből. Ehhez nem kell mást tenni csak némi magnéziumot bevinni a szervezetünkbe. Ezt megtehetjük pezsgőtablettákkal vagy kapszulákkal is, lényeg, hogy egy felnőtt embernek nagyjából 500 mg bevitel az ajánlott.

Rádolgozás: Sokan azt állítják, hogy ezzel teszel a legjobbat a szervezetednek, de ez sajnos nem minden esetben van így. Enyhe fájdalom esetén még nyugodtan alkalmazzuk ezt a technikát, de ha komolyak a panaszok, akkor jobb ha tartunk egy pár napos szünetet és utána fokozatosan állunk neki újra edzeni, különben nagyon hamar duplán is kiújulhat az izomfájdalom.

Meggylé és koffein: Szokatlan megoldásnak tűnhet, de hasznos. A meggylé ugyanis gyulladáscsökkentő funkcióval is bír, továbbá csökkenti az izomlázat okozó vegyületek sűrűségét a szervezetben. Ezzel ellentétben a koffeint érdemes az edzés előtt fogyasztani, hiszen akár 50 százalékkal is csökkenthetjük vele a testedzést követően fellépő izomfájdalmakat, köszönhetően az adenozingátló tulajdonságának.

Forrás és fotó: divany.hu

Írta: Molnár Adrienn