Jump to content

Kártyajátékok - Kent-kupé

2014. 11. 14. 11:54

Kártyázni mindenki szeret. De a már unod a pókert vagy a passziánszt, akkor bemutatok egy másik remek kártyajátákot, melyet baráti körben egy sörözés alkalmával nyugodtan elő tudtok venni.

A kent-kupé egy egyszerű, pörgős kártyajáték, akár másodpercek alatt lehet benne győzni. Elsősorban a gyorsaság, a szerencse, és a jó mimika/kommunikáció szükséges hozzá. A kent-kupét 4 ember játszhatja 32 lapos magyar vagy 52 lapos francia kártyával.

A játék során 2-2 személy egymással csapatot alkotva fog küzdeni a másik csapat ellen. A játék célja, hogy a kézben lévő 4 lapot a folytonos cserélgetésekkel 4 ugyanolyanra cseréljük le, majd erről a csapattársunkat valami módon értesítsük, és ő bemondja helyettünk a győzelmet, ami egy pontot ér.

A játékosok a játék kezdetén úgy ülnek le, hogy a csapattagok egymásal szemben kapjanak helyet. Ez utána mindenki kap 4-4 lapot amit első körben megnéz és felbecsüli, hogy hány lapot kell majd cserélnie. Ezután az osztó kioszt még 4 lapot középre, képpel felfele, és mikor ezt befejezte, mindenki elkezdheti a neki szükséges cseréket. Ez úgy történik, hogy a lapjainkból a feleslegesnek ítélt lapot ledobjuk középre, és máris húzhatjuk fel azt, amelyik kellhet, akár egyszerre többet is. Ilyenkor nagy kavarodás lesz, hiszen többek is igényelhetik ugyanazt a lapot, így mindig azé, aki először érintette meg, persze csak a plusz lap ledobás után.
Ha a középen lévő lapok közül senkinek nem kell egy se, akkor az osztó kérdezés nélkül elhúzza őket középről, és újabb 4-t oszt ki cserére. Ez addig folytatódik, amíg valaki kentet vagy kupét nem mond.

Ha sikerült összegyűjteni a 4 ugyanolyan lapot, akkor egy jel segítségével tájékoztathatjuk erről társunkat, aki a jel észrevétele után be kell, hogy mondja a kentet. Ebben az esetben szereztünk egy pontot. Ha viszont nincs meg a kell ugyanolyan lapunk, akkor is miénk lehet a pont, ehhez nem kell mást tenni, mint az ellenséllel elhitetni, hogy megvan egészen addig, míg az be nem mondja a kupét, mellyel feladja a játékot. Ha mégis igazunk van és megvan a kentje és kupét mondunk, akkor elrabolhatjuk tőlük a pontot. Ha viszont úgy mondunk kentet, hogy a csapattársnak nincs meg a 4 lapja, akkor vesztettünk és a pont az ellencsapaté.

A játék bármikor befejezhető és az a csapat nyeri meg, amelyiknek több pontja van.

Forrás és fotó: wikihow.com

Írta: Molnár Adrienn