Jump to content

Alig ismert sportok - a geocaching

2014. 11. 13. 16:28

Ismét egy olyan sportot mutatunk be, melynek nevét még biztos nem hallottad. Ez a sport inkább a túrázni szeretőknek lesz jó, hiszen fő alapeleme a gyaloglás.

A geocaching egy szabadidős tevékenység, amely a természetjárást egyesíti a modern technika eszközeire utaltsággal. Neve a geo (föld) és a cache (rejtekhely) szavakból áll.

A geocaching lényege, hogy a játék űzői valamely szempontból érdekesnek tartott helyszínen geoládát rejtenek el, melybe különféle tárgyakat tesznek. A láda koordinátáit nyilvánossá teszik az interneten, így bárki felkeresheti őket. A felkutatáskor a sikerrel járt túrázó beírja nevét a láda naplójába, majd visszateszi azt eredeti helyére.

Az első geocaching ládát az Egyesült Államokban rejtették el, 2000. május 3-án. Magyarországon 2001. június 24-én helyezték el az első ládát az egri vár pilisborosjenői másolatának környékén. Szerencsére ma már bárki úzheti egy a sportot, hiszen az internetes lgedettség az ország egész területére kihat és az okostelefonoknak hála GPS is rendszeresen van mindenkinél.

A ládának első soron vízhatlannak kell lennie és tartalmaznia kell néhány fontos és kötelező dolgot. Ezek egy angol és egy magyar nyelvű leírás, mely tájékoztatja az esetlegesen nem játék által megtalálókat a láda szerepéről, valamit egy jegyzetfüzetet és egy íróeszközt. Ugyanis mindenkinek, aki megtalálja a ládát bele kell írnia a nevét a füzetbe. Emellett a ládákban találhatóak apró tárgyak, melyek közül mindenki, aki megtalálja a ládát kivesz egyet, és bele is tesz helyébe egy másikat.

A geocaching egy kiváló hobbi azoknak, akik szeretnek a természetben túrázni. A ládák felkutatása remek célja lehet például egy baráti kirándulásnak. A játék azoknak is jó, akikben a természetjárás szeretete mellett ott a versenyszellem is, a geocaching ugyanis kiváló megmérettetés.

Forrás és fotó: algonquinecolodge.com

Írta: Molnár Adrienn