Jump to content

Kártyajátékok - Makao

2014. 11. 09. 15:30

Azok, akik szeretik az Uno nevű játékot, de nincsen hozzá paklijuk, azoknak a makaó az egyik kedvencük lesz. Hiszen ez tulajdonképpen ugyanaz, csak éppen ehhez a francia, vagy éppen a magyar kártya is tökéletesen megfelel.

A makaóhoz két pakli kártya kell és 3-7 ember játszhatja egyszerre.

Az osztásnál mindenki öt lapot kap és egy kerül középre felfordítva. Ez lesz majd a dobó halom helye.
A játék célja, hogy az összes laptól megszabaduljunk, ami a kezünkben van. Ezt úgy tehetjük meg, hogy színre színt, és számra/figurára számot/figurát rakunk. De mivel ez így rém egyszerű – következésképpen unalmas – lenne, ezért itt is megvannak a „szivatólapok”.

Egy kettes letételekor a jobbra ülő, vagyis a következő játékos két lapot húz. Ha csak nincs nála is egy ilyen lap, mert akkor a következő húz négyet, illetve ha nála is van, akkor a következő hatot, és így tovább. Ha valaki hármast rak, akkor a következő játékos kimarad, ha négyest, akkor megfordul a kör. A király megjelenése feljogosítja a dobót arra, hogy figurát kérjen, az ászé pedig arra, hogy színt.

Természetesen a királyra király és az ászra ász is játszik, ilyenkor a figura és a szín kérés vándorol tovább arra, aki dobta.

Ha valakinek a dobás után csak 1 lap marad a kezében, azt „makaó” bemondással kell jeleznie, ellenkező esetben 5 lapot kell felhúznia. Az nyer, aki először eldobja az összes lapját.

Forrás és fotó: men.hu , wincasheasy.atspace.eu

Írta: Molnár Adrienn