Jump to content

A legszínesebb háború, a paintball

2014. 10. 07. 19:39

Kevés olyan sport van, melyet nemtől függetlenül bárki űzhet, miközben a testmozgás, az adrenalin, a taktika és a csapatépítés valamint nem utolsó sorban a szórakozás is előtérbe kerül. A paintball pontosan ezek közé a tevékenységek közé tartozik.

A paintball eredetéről többféle verzió is kering, de ami biztos, hogy a ’70-es években James Hale találta ki és szabadalmaztatta azt a fegyvert, melyet ma is használnak hozzá. Elsőként szórakozás céljából viszont csak 1981-ben használták, ettől kezdve viszont rohamosan nőtt a népszerűsége és mára amatőr illetve profi szinten is lehet űzni.

A játék lényege, hogy egy előre kialakított vagy a természet adta pályán a csapatok egymás ellen küzdjenek egy festékgolyókat kilövő puska segítségével. A játék során, ha valakit sikeres találat ér, az kiesik egy körre. A háború addig tart, míg az ellenséges területen lévő zászlót vagy egyéb tárgyat a másik csapat meg nem szerzi.

A fegyver általában nagynyomású, sűrített levegős puska, mely akár 25 golyó kilövésére is alkalmas másodpercenként. A golyó egy ételfestéket tartalmazó zselatinkapszula, mely becsapódáskor összetörik és megjelöli az ellenfelet. Ruházatot tekintve általában terepszínű kezeslábast szoktak felvenni, illetve kötelező jelleggel egy maszkot, mely védi a harcba indulók arcát, szemét és fülét egyaránt.

A paintball egy vérbeli extrém sport, remek kikapcsolódás mely közben az adrenalin az egekbe szökik. Remek időtöltés akár baráti társaságnak, de a vállaltok is előszeretettel alkalmazzák, mint csapatépítő tevékenység. A játék fejleszti a tagok személyiségét, valamint szembesíti őket a csapatmunka fontosságával illetve döntéseik következményeivel.

Forrás és fotó: paintball-jungle.co.uk

Írta: Molnár Adrienn