Jump to content

Hogyan válasszunk extrém sportot?

2014. 10. 05. 17:03

Sportolni sosem egyszerű, de ha már van rutinunk benne és évek óta űzünk bizonyos sportágakat, akkor is néha felmerül az ötlet, hogy jó lenne valami újat kipróbálni. Esetleg valami olyat elkezdeni, amihez eddig nem volt bátorságunk.

Mit is nevezünk extrém sportnak?
Extrém sportnak nevezünk minden olyan szabadidős tevékenységet, amelyhez a megszokottól eltérő helyszín és felszerelés szükséges. Érdekességét a szokatlan élmények és az erőfeszítés jelentik. Végzése sokszor veszélyes ezért fontosak az alapos előkészületek.

Az első lépések:
Kezdetben sok mindent át kell gondolnunk, ha egy új irány felé kezdünk kacsingatni. Fel kell mérnünk saját fizikai állapotunkat, kondíciónkat és állóképességünket egyaránt, mert bizony vannak olyan sportok, pláne az extrémebbek között, melyek megkövetelik az erőnlét egy magasabb fokát. Ezen kívül persze nem árt, ha tisztában vagyunk egyéb korlátainkkal is. Például ha nincs jó egyensúlyérzékünk, akkor felejtsük el a vízisíelést, ha pedig félünk a magasban, akkor talán a bázisugrás nem nekünk való. Szerencsére az extrém sportok ma már mindenki számára elérhetők, hiszen gyakorlatilag bármelyikhez az összes felszerelés bérelhető és ezért nem kell súlyos vagyonokat beleölnünk, ha egy új hobbit szeretnénk.

Vannak könnyebbnek számító sportágak, melyek elsajátításához nem kell különösebb fizikai erő, csak némi elszántság, ilyen például az ejtőernyős ugrás, a búvárkodás, vagy a blobolás. De persze ennél magasabbra is tehetjük azt a bizonyos lécet és elmehetünk terepbiciklizésre, vagy raftingolni esetleg ha sikerül olyan helyet találnunk, akkor hegyet mászni.

A további lépések:
Ha felmértük képességeinket, elkezdhetünk belemerülni a kérdésbe, hogy mit is csinálnánk szívesen azok közül, melyekhez megvannak az adottságaink. (De ha esetleg nem is lennének meg, néhány óra a konditeremben és máris több lehetőségünk adódik.)
Hazánkban ugyan nem adódik annyi lehetőség, mint a környező nagyobb országokban, de azért idehaza is bele lehet merülni az extrém sportok csodálatos és adrenalin fűtötte világába. A vízi sportok többségét a Balaton közelében lehet elsajátítani, míg a többit leginkább a fővárosra koncentrálva. Azonban némi kereséssel majdnem mindenre meg lehet találni a megfelelő helyet. Erről bővebben egy másik cikkben.

Végezetül:
Lényegében mindegy, hogy milyen sportágat választunk, a lényeg csak annyi, hogy jól tudjuk magunkat érezni közben és kikapcsolja az agyunkat egy kis időre, hogy elfelejthessük a mindennapi problémáinkat. Persze azért egy jó balesetbiztosítás nem árt, ha van.

Forrás és fotó: rcnews.hu

Írta: Molnár Adrienn