Jump to content

Melyek a legnépszerűbb sportok?

2014. 10. 04. 14:23

Egy mozgásforma lényege nem csak az, hogy átmozgassa az ember minden izmát, de az is, hogy közben kikapcsolja, és jól érezze magát. Ezért sem mindegy, hogy milyen edzést választunk. Olyanra járunk, mely muszáj, a jó alak eléréséhez vagy olyanra, melyen tényleg jól érezzük magunkat?

A mozgásformákat két kategóriába lehet sorolni.
Az egyik az edzőtermiek, melyek nem csak a súlyzó emelgetéséből állnak. Ezeket leginkább egyedül vagy személyi edző mellett végzi az ember, korosztálytól és kondíciótól függetlenül bárki találhat kedvére valót.
A másik kategóriába a csoportban végezhető mozgások tartoznak. Ide tartozik az aerobik összeg ágazata, de a küzdősportok is.

Idehaza a legnépszerűbb sportágak közé tartozik a futás és a biciklizés. Ezekhez nem kell semmiféle speciális környezet vagy felszerelés, mindenki szabadon űzheti kortól és nemtől függetlenül. Népszerű még, leginkább a nők körében az aerobik, ennek több válfaja is bármikor gyakorolható otthon, vagy a lakásunkhoz közeli edzőteremben csoportosan.

Ezeken kívül vannak olyan sportágak, melyek ugyan még gyerekcipőben járnak itthon, de kezdenek egyre több embert megfogni. Ezek közül a legismertebb a rúdtánc illetve a capoeira. Ha ilyenek űzésére szánjuk el magunkat, először mindenképp bizonyosodjunk meg róla, hogy fizikumunk engedi-e ezt nekünk. Menjünk el egy szabad edzésre, és ha úgy érezzük, nem nekünk való vagy csak nem bírjuk az iramot, inkább keressünk valami könnyebbet.

A sportolás lényege nem csak az erőnlét és az állóképesség fejlesztése, valamint a tökéletes alak elérése, hanem a kikapcsolódás is. Sportolás közben fontos, hogy az ember jól érezze magát a bőrében, és sok pozitív impulzus érje, mikor például sikerül egy gyakorlatot hibátlanul elvégeznie. Ez növeli az önbizalmat is és edzés végén olyan érzéssel távozik, mely arra bíztatja, jöjjön vissza legközelebb is. És ez a sportolás lényege, a legközelebb.

Forrás és fotó: themichellefactor.blogspot.hu

Írta: Molnár Adrienn