Jump to content

Jobb teljesítmény zenehallgatással

2014. 10. 01. 14:00

Nagyon sokan szoktak sportolás, leginkább futás közben zenét hallgatni. Ha te is közéjük tartozol, jól teszed, ha pedig nem, ideje rászoknod. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy akik sportolás közben zenét hallgatnak, azok nemcsak hogy jobban érzik magukat közben, de a teljesítményük is megnő.

Nemrégiben készült kutatások kimutatták, hogy, aki edzés közben zenét hallgat, annak 15%-al megnő a teljesítménye. Hogy miért is van ez így?

Nem véletlen, hogy az edzőtermekben rendszeresen szól a zene, és az aerobik órák gyakorlatilag megtarthatatlanok zenei aláfestés nélkül, hiszen a ritmusok és dallamok egyszerre motiválnak és segítenek, hogy jobban bírd a terhelést. Általuk később kezded el magad fáradtnak érezni, és később jutsz el a kimerültség érzéséig is.
Ezen kívül több örömmel és lelkesedéssel végzed a gyakorlatokat, emellett pedig remekül eltereli a figyelmed akár egy keményebb edzésről is.
A zenehallgatás, vagyis az olyan zene hallgatása, amit szeretünk, endorfint szabadít fel, ez pedig segít leküzdeni az edzés során fellépő esetleges izomfájdalmakat.

Kutatások bizonyítják azt is, hogy, akik saját listát állítanak össze kedvenc számaikból, sokkal jobban fejlődnek hosszútávon, mint azok, akik vagy nem hallgatnak semmit, vagy csak a rádiót.

Ideje tehát előállítani a saját kis listánkat kedvenceinkből mielőtt komolyabb edzésbe kezdenénk, és ha valamit túl nehéznek vagy túl fárasztónak érzünk, akkor csak tekerjünk valami pörgős számra és hagyjuk, hogy a lendület sodorjon magával.

Forrás és fotó: theguardiancom és hungryrunner.com

Írta: Molnár Adrienn