Jump to content

ParaPark – juss ki, ha tudsz!

2014. 09. 24. 18:00

Mélyen Budapest utcái alatt rejtett pincékben bezárt turisták keresik a kiutat. Ez nem egy rémtörténet kezdete, hanem a ParaPark világszerte népszerűsödő szolgáltatása. A föld alól zárak, lakatok kinyitásán és fejtörők megoldásán keresztül vezet az út a szabaduláshoz, Mit gondolsz, neked sikerülne kijutni 60 perc alatt?

Azt gondolod simán menne a dolog? A hatvanperces szabadulási akció a csoportok harmadának nem sikerül. Még kevesebben jutnak ki teljesen segítség nélkül. Nem szégyen azonban hallgatni az „emailek” üzenetére, ugyanis a veletek walkie-talkie-n kapcsolatban lévő „fogvatartó” a horror filmes változatokkal ellentétben, jó szándékú.

A játék ötlegazdája, Gyurkovics Attila. Neki köszönhető a 2011. óta világszerte terjedő műfaj, a paraparkozás. A franchise célja, hogy különleges, csapatépítő szolgáltatást nyújtson minden érdeklődőnek, ám a játék szimpla szórakozásnak sem utolsó. Attila számtalanszor látta játékmesterként, hogy a csapatok kudarcot vallanak, mégis remekül érzik magukat.

A rejtvények igazi kulcsa nem egy fém-, műanyagdarab vagy éppen egy kód. Minden szerkezet kitnyitása igazából a csapatmunkán múlik. A pályák különböző életterekre hasonlítanak, ahova a játékmester 60 percre bezárja a 2-6 (7) fős csapatokat. Innentől walkie-talkie-n kommunikál a résztvevőkkel, illetve a bent elhelyezett monitorok segítségével küld tippeket (emaileket), ha a kalandorok elakadnának. A feladatok mind a problémamegoldó-készséget teszik próbára, nem kell nyelvi, tárgyi tudás. Senki nem kér arra, hogy sebészi beavatkozást hajts végre vagy megoldj egy hihetetlenül bonyolult egyenletet.

Ördöglakatok, számzárak és játékos feladványok viszont minden mennyiségben akadnak. A két-három szobából álló labirintusban kulcsok és nyomok után kutató csoportnak számos mechanizmus nyitjára kell rájönni mielőtt újra élvezhetnék a napfényt.

A szórakozás alapja a flow-élmény. A hatvan perc fele annyi időnek sem tűnik. Az ember egészen beleveszik a rejtvényfejtés izgalmába és valóban átélheti a tökéletes koncentráció állapotát. „A feladatok szándékosan nem lettek frusztrálóan nehezek, sem pedig olyan egyszerűek, hogy sikerélmény nélkül megoldhatóak legyenek” – mesélte Gyurkovics Attila. Ebből jön létre a szobák varázsa. A kijutás olyan, mintha az ember éppen kibogozta volna a gordiuszi csomót: megoldotta a lehetetlent!

A pincékben számos különböző pálya várja az érdeklődőket. Attól függően, hogy egy Sherlock Holmes-hoz méltó misztériumfejtés vagy inkább egy rettenetes állatkísérlet nyomainak felgöngyölítése illik-e az ízlésedhez megtalálhatod a neked való csapatformáló szórakozást.

Forrás és fotó: likecroatia.com és tripadvisor.com

Írta: Ambróz Nóra