Jump to content

Hollandia kerékpárral

2014. 09. 15. 17:00

A magyarországi kerékpáros infrastruktúrát ismerve valószínűleg, ha te is sokat tekersz, akkor kívántad már legalább egyszer az életben, hogy bárcsak lenne rendes, széles biciklis út vagy egy parkoló ahova leteheted a kerékpárodat. Létezik azonban egy hely a világon, Hollandia, ahol a biciklisek számára a jól kiépített infrastruktúrával paradicsomi körülményeket teremtettek.

A bicajozás jelentős részét teszi ki Hollandia közlekedésének. Összesen, az általános értelemben vett utazások során (városon belül és vidéken) 27%-ban döntenek az emberek a canga mellett az országban. A városokban ez az arány még magasabb. Például Amszterdamban a közlekedés 28%-a kerékpáron történik. A kisebb városkákban, mint a 123 000 fős Zwolle-ban még ennél is több 46%, sőt az egyetemmel rendelkező 198 000 fős lélekszámű Gröningenben az emberek 59%-ban biciklivel járnak. Feltehetően ez a világ legmagasabb aránya.

Ez azonban nem csak véletlenül vagy a néderlandusok természettudatos életmódjából alakult ki. 1910-ben például a hollandok nagyobb arányban birtokoltak kerékpárt, mint a világ bármely más országa, így az azóta eltelt évszázad alatt a kerekezés beleivódott az ország kultúrájába. A holland kormányok sorozatosan nagy erőkkel támogatták a biciklis közlekedést (már 1890-ben is), így az egész országban roppant fejlett infrastruktúra várja a két keréken érkezőket.

Ebbe beletartoznak a jól kiépített és karbantartott biciklis utak, főleg az erősen szegregált részeken, valamint tágas és biztonságos bicikli parkolók. Ezenfelül a városok tervezésénél arra is ügyelnek, hogy az egyes forgalmasabb helyeket, biciklivel meg lehessen kerülni és összességében könnyebben elérhető legyen minden, mint autóval. Sőt időközönként olyan szépségekkel is kedveskednek a holland kerékpárosoknak, mint a képen látható Hovenring Bridge, mely kizárólag a cangások és gyalogosok számára készült köralakú felüljáró.

Nem szabad megfeledkezni a vidéki területek fejlődéséről sem. Itt egy egész sornyi, települések közti biciklis útvonal épült az elmúlt időszakban, mely falvakat és városokat köt össze. A legtöbb ilyen része a Dutch National Cycle Network-nek (Holland Nemzeti Biciklis Hálózat), mely rendszernek célja, hogy a biciklis turizmus az ország legapróbb szegletét is elérje. A képeket elnézve a tulipános nemzet megérdemelné, hogy ne csak szabados erkölcseiről és életmódjáról, de biciklis paradicsomáról is nevezetes legyen a külföldön.

Forrás: wikipedia.org

Fotó: belleaq.typepad.com és blog.guaxin.de

Írta: Ambróz Nóra