Jump to content

Miért egészséges a mezítlábas futás?

2014. 09. 01. 12:00

Mostanában annyi nagyszerű futócipő van, hogy őrültségnek tűnik, a mezítlábazás. Miért is akarná bárki mellőzni a lábbelit? Az emberek többsége hitetlenkedve fogadja az új trendet, melynek máris számos követője van. Ennek oka a mezítlábazás egészségre gyakorolt hatása, melyet az orvosok is igazolnak.

1. Kevesebb sérülés – Ha a statisztikákat nézzük, akkor a legtöbb ember párnázott cipőben edz, mely támogatja a lábát. Ehhez többnyire pozitív sarok tartozik (a cipő hátsórésze magasabban van a lábujjakénál). Tipikusan minél elegánsabb egy viselet annál keményebb és magasabbra emelkedő a sarok (főleg nőknél) és minél sportosabban öltözöl annál jobban van kipárnázva a lábbelid is. Ezek azonban lehet, hogy több bajt okoznak, mint amennyire hasznosak.

A harvard egyik evolúciós embertannal foglalkozó professzor doktora, Daniel Lieberman szerint a párnázott futócipők, noha már az 1970-es évektől jelen vannak, mégis magas kényelmi faktoruk ellenére számos sérülés forrásai. Emögött az áll, hogy arra bátorítják viselőjüket, hogy lépés közben a sarkát csapja le elsőként a talajra, ez azonban nem a természetes emberi mozgásforma. Referenciaként nézz meg egy kisgyereket, aki most tanult járni: hatalmas a különbség.

2. Összeszedettebb futás - Christopher McDougall egy egész könyvet írt a fájdalommentes, egészséges futás témájában, mellyel végül arra a konklúzióra jutott, hogy érdemes a mezítlábazás mellett dönteni. Indoklását részben egy kiváló hosszútávfutó törzsre alapozta, akik remek eredményeiket csupasz talppal vagy minimális szandálban érték el. Bizonyította, hogy akik mezítláb futva nőttek fel, jobb testtartással rendelkeznek és kevesebb ízületi problémával küzdenek, mint cipőbe bújtatott társaik.

3. Direkt kontaktus a földdel – Ez először ez butaságnak tűnhet, azonban a földfelszínnel való közvetlen érintkezés során az emberi test elektronokat veszít, míg töltése ki nem egyenlítődik a talajéval. Ennek hatására csökken a gyulladás és a fájdalom, jobban alszol, energikusabb és higgadtabb leszel, kiegyensúlyozottabbá válik a bioritmusod, ritkábban görcsölsz és fáj a fejed valamint gyorsabban gyógyulsz.

+1. Nem kell teljesen mezítláb futnod, ha a bőröd épségéért aggódsz. Számos sportmárka kínálatában szerepelnek olyan cipők, melyek a mezítlábas futást érzését védelemmel kombinálva biztosítják.

Forrás és fotó: wellnessmama.com és cnn.com

Írta: Ambróz Nóra