Jump to content

Fuss mindenhova – ötletek erősítéshez II.

2014. 08. 28. 16:00

Már régóta futsz és nem szeretnéd, hogy teljesen unalmas rutinná váljon a mozgás? Nem hiszed el, hogy a futás nagyon is izgalmas és változatos sportlehetőség? A következő ötletek és praktikát segíthetnek abban, hogy jobb kedvvel, hatékonyabban és szívesebben fuss.

1. Lépcsőzz. Ne csak edzséként, hanem mindig. Legyen szó a tizedik emeleten lévő munkahelyedről vagy otthonodról. A lift helyett válaszd a lépcsőt és máris edződsz akkoris, amikor éppen nem sportolsz célirányosan. Emellett amikor a futásod útvonalát tervezed beiktathatsz szándékosan hosszabb lépcsőket tartalmazó irányt (egriek például előnyben), de saját lépcsőházatokban vagy egy zsámoly segítségével otthon lépcsős gyakorlatokat is végezhetsz. Ez kardió edzésként is ideális.

2. Az izmok erősítése mellett a mozdulatok rögzítése is egyformán fontos a futásban. A gondosan felépített izommemória segíthet, ha hosszabb kihagyás után térsz vissza, valamint csökkenti a sérülések kockázatát. A jobb koordináció eléréséhez próbálkozz húzódzkodásokkal, melyeket, ha erdőben futsz alacsonyabb ágak segítségével a futóprogramba is beiktathatsz. Mivel ez az egyik legjobb edzés felsőtestre, ezért ne becsüld le a dolog fontosságát. Ráadásul ne feledd: minél vastagabb ágon vagy rúdon végzed a gyakorlatokat, annál erősebb lesz a markod és jobban tudsz majd szorítani.

3. Felejtsd el a sík terepet, ha igazi állóképességre vágysz. Keress inkább egy olyan hosszú dombot, ami időnként rákényszerít arra, hogy 3-4 percen át felfele fuss. Amikor felérsz fordulj meg és lassabban, körülbelül 5 perc alatt próbálj meg lefele is futni. Ha szeretnél gyorsabb és erősebb lenni, ezt körülbelül 4-8 alkalommal kell rendszeresen ismételni az edzéseid folyamán. Ideális terv, ha szeretnéd a síkterepen elért eredményeidet magasabb szintre vinni.

Forrás: askmen.com

Fotó: theguradian.com és tanzaniatrailrunning.com

Írta: Ambróz Nóra