Jump to content

Fuss mindenhova – feszegesd a határaidat III.

2014. 08. 28. 18:00

Legyen szó hosszabb távokról, marathonról vagy akár sprintről is, a futás mindenképpen egy erőteljesen teljesítményorientált sport, ahol az idő az ellenfeled és saját izomzatod a szövetségesed. Ahhoz, hogy megfelelő felépítést és állóképességet érjél el időközönként érdemes kipróbálni, milyen eredményekre vagy képes, így könnyebben maradsz motivált.

1. Időnként versenyezz magaddal. Sokakat zavar, ha időre kell futni és nem is lehet minden egyes nap a maximális teljesítményedig hajszolni magadat, azonban érdemes valamilyen visszajelzést szerezned a progresszióról. Néha mérd le, hogy egy távot mennyi idő alatt teljesítesz vagy próbáld ki, hogy adott időintervallumon belül milyen messzire jutsz. Egy hosszú, sík mező ideális környezet ahhoz, hogy a csúcssebességedet teszteld.

2. Néha látogass el egy-egy futópályára. Ugyanazon a körön futni folyamatosan, sok-sok hónapon át minden csak nem izgalmas. Ha viszont szeretnéd mérni a teljesítményedet, akkor sokat segíthet a felfestés. Eleinte próbálj ki több féle távot és adj bele mindent, így kiderítheted, hogy a hosszabb vagy a rövidebb távok fekszenek-e neked igazán. Nem kell mindegyik műfajban állandóan megverned saját legjobb idődet, próbálj inkább specifikusan fejlődni, így nagyobb sikereket érhetsz el.

3. Hétvégéken próbáld ki magadat a hegyekben. Részint azért, mert jó néha elszakadni a városok szürkeségétől, részint pedig, hogy komolyabb kihívásban legyen részed, mint sík terepen. A minnél nagyobb szintkülönbséggel való futás kiváló kardió edzés, erősíti a vádlidat és a combodat valamint az inakra gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően csökkentheted idővel a sérülésveszélyt is.

4. Nyaralások alkalmával vagy bármikor, amikor homokos partot látsz, ne szalaszd el a lehetőséget egy jó kis nehezített edzésre. Mivel a homok süpped, ezért instabilabban lépsz rajta, gyakorlással azonban fejleszti az egyensúlyérzékedet. A homok ellenállásának köszönhetően erősíti a bokádat, a vádlidat és a térdkörüli izmaidat. Az ilyen pályákon végzett gyakorlatok és a strandfoci remek kihívást nyújtanak, ha szeretnéd különleges terepen próbára tenni magadat.

Forrás: askmen.com

Fotó: fitnessincasa.it és blog.censorium.com

Írta: Ambróz Nóra