Jump to content

Sakkboksz – ésszel és erővel

2014. 08. 04. 16:00

A 2003-as születésű extrém sport rácáfol a közmondásra, miszerint többet ésszel, mint erővel. Ebben a helyzetben a versenyzőknek ugyanis mindkettőre jócskán szükségük van. A test és szellem számára egyaránt kihívást jelentő sport ma egyre népszerűbb világszerte.

„A boksz csata, a sakk háború” – mondja ki a Nemzetközi Sakkboksz Szövetség mottója. A 11 menetből álló mérkőzések erre az elvre épülve kombinálják a két sportot. A hat sakk menetből és ötszöri bokszolásból álló küzdelmet mindkét sportban meg lehet nyerni és el lehet veszíteni. A sakkmenetek négy peric tartanak, játékosonként 12 perc gondolkodási időből állnak, azaz a sakkozás rész nagyjából 24 percet vehet igénybe. A menetek közt egy-egy perc pihenés áll a versenyzők rendelkezésére és következik a háromperces ökölvívás. A győzelemhez a sakkban mattot kell adni vagy a boxmenetek során kiütni az ellenfelet, ilyenkor azonban a mérkőzésvezető technikai KO-t is ítélhet. Ha a teljes mérkőzés lemegy döntés nélkül, akkor a pontozás határoz a győzelemről. Abban a ritka esetben pedig, ha még itt is döntetlen az állás, akkor a fekete sakkbábukkal játszó versenyző kapja meg a győzelmet.

A sakkmenetek alatt, hogy a versenyzők döntéseit a közönség ne befolyásolhassa fejhallgató kerül a játkosok füleire, melyben (állítólag) hangosan bömböl a metál, így nyomják el szabály szerint a szurkolók zajongását.

Az őrület eredete 2003-ig nyúlik vissza, akkor pattant ki az ötlet egy holland művész fiatalember fejéból a francia Enkki Bilal képregényeinek ihletésére. A konkrét felelős a Froid Équateur című darab, melyben a világon talán először szerepel a két sportág mixelésének ötlete.

A megvalósításra először 2003. november 14-én került sor az amszterdami Paradisóban, ahol lele Rubingh („the Joker”) és Louis („a jogász”) csapott össze középsúlyban. Innentől mindössze két évet kellett várni az első EB-re, melyet 2005. október 1-jén rendeztek meg Berlinben és a bolgár származású Tihomir Atanaszov Dovramadzsiev azaz „Ticsko” lett a győztes. Ma a sportot főleg olyanok űzik, akik képzett bokszolók és gyakorlott sakkozók is egyszerre, így mindkét sportágban versenyszinten képesek résztvenni.

Forrás: wikipedia.org és men.hu

Írta: Ambróz Nóra