Jump to content

Kanyoning – egy igazi vadvízi sport

2014. 08. 01. 15:58

A kanyoingnál kevés jobb nyári kihívást találhatnánk magunknak. A rafting és a hegymászás sajátos gyermekeként született extrém sport embertpróbáló feladat elé állítja mindazokat, akik vadvízi kalandokra vágynak.

Akinek a hegymászás már nem számít igazi mutatványnak, annak ajánlom figyelmébe a kanyoning kipróbálását. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik már beleuntak a raftingba, hiszen mindkét sporthoz nagyon közel áll a kanyoning. Az egyikből a vadvizeket, a másikból a kúszó-mászó mozgásformát örökölte ez a sport, melyet kellő óvatossággal mindenki kipróbálhat.

A kanyoning lényege, hogy ezúttal nem felfele, hanem a folyó sodrásirányának megfelelően, hegyről lefele kell haladni. Ehhez használható eszköz az ember keze és a lába. Nincs csónak vagy lapát, csupán az ilyenkor szükséges védőfelszerelés, mentőmellény és sisak áll a mászók rendelkezésére. Azt már mindenki maga dönti el, hogy a lábára mit húz és hány ízületét burkolja protektorokkal, melyekre elárulom, hogy a síkos és sziklás folyómederben való esés-keléshez körülbelül az ember minden porcikáján szükség van.

A cél adott: le kell jutni a folyóban haladva a völgybe, már csak az a kérdés, hogy ki miként bánik el az olyan szembejövő akadályokkal, mint a sziklák és a vízesések. Akik kipróbálták, azok szerint páratlan élmény, hiszen olyan mintha egy hatalmas természetalkotta vidámparkban csúszdázna és ugrálna az ember, noha rendkívül fárasztő és izgalmas sport.

Hazánk kanyoningra alkalmas területei még részben feltáratlanok, ám a szomszédos Szlovéniában a Susec- és Kozjak-kanyon már felkészült a vállalkozó szellemű adrenalinhajhászok fogadására.

Forrás és fotó: froccs.hu és men.hu

Írta: Ambróz Nóra