Jump to content

A sportolás veszélyei – fertőzések a konditeremben és az uszodában

2014. 08. 01. 14:08

Minden olyan légtér, melyet emberek tömegei használnak potenciálisan fertőzésveszélyes. Köztudomású dolog, hogy egy busz, egy tanterem vagy egy menza hemzseg a baktériumoktól, azonban a kórokozók ott is leselkednek, ahol kevésbé számítanánk rájuk.

A konditermek és fitnesslétesítmények népszerűsége jelenleg soha nem látott méreteket ölt. Mivel manapság egyre többen merészkednek a sport ezen szentélyeiben, ezért egyre magasabb a különböző fertőzések veszélye is, melyek az izzadtságnak köszönhető még könnyebben terjednek, mint bárhol máshol.

1. Vigyázz, mihez nyúlsz!

A szobabiciklik, súlyzók, kondigépek kapaszkodó és támaszkodó részei szinte soha sem higiénikusak. A kezünkkel percenként többször nyúlunk az arcunkhoz, különösen ha betegek vagyunk, így rengeteg baktérium maszatolódik idővel azokra a helyekre, ahol a kezünket tartjuk. Leggyakoribb, hogy az ilyen sűrűn tapogatott területek E. colival vagy a légúti gyulladásokért felelős staphylococcus-szal fertőzöttek. Érdemes minden ilyen eszköz használata után alaposan kezet mosni, az érzékenyebb immunrendszerrel rendelkezők pedig jobb, ha antibakteriális kendővel áttörlik az ilyen helyeket mielőtt hozzáérnek.

2. A klór nem mindig elég

Tévhit, hogy a medencék, zuhanyzók és ivókutak fertőtlenítésére használt klór 100% védelmet nyújt. A nyilvános fürdőhelyek könnyen lehetnek hasmenéses panaszok forrásai, melyeket a cryptosporidium nevű, székletből származó kórokozó idéz elő. Emellett jelen van a pseudomonas baktérium, mely szem- és fülgyulladást okozhat. Ez ellen az érzékenyek úszószemüveggel, orrcsipesszel és füldugóval védekezhetnek. Az ivókutak és kézmosók pedig olyan mennyiségű baktériummal fertőzöttek, hogy érdemesebb saját, palackozott vizet és pipereholmit vinni.

3. A levegőben is helmzsegnek a kórokozók

Az egyre népszerűbb csoportos fitnessprogramok, mint a jóga-, zumba- vagy aerobikedzések valójában a cseppfertőzéssel terjedő betegségek kedvenc helyei. Előszeretettel terjednek itt a légúti megbetegedések és az influenza. A párás, meleg, televerejtékezett környezet nagyon kedvez ezeknek a betegségeknek. Már egyetlen köhögő, tüsszögő csoporttárs is járványt indíthat el. Legjobb védekezés az azonnali melegvizes-szappanos zuhany, ám ez korántsem nyújt tökéletes védelmet.

Forrás: men.hu, drjacq.com

Írta: Ambróz Nóra